• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

350zl za JIGA,preampa i mic to dużo?

Reakcji
0
mam okazje (albo i nie) kupic cały zestawy pomiarowy czyli JIG,preamp i mic,czy 350zl to dużo za takie cos?dołączam jego fotke

[ Dodano: 2004-08-30, 02:01 ]
aha,jest to komplet z rezystorkiem kalibrującym ale bez kabelków

Załączniki

• p7270398_resize.jpg
    p7270398_resize.jpg
    50.2 KB · Wyświetleń: 0
jezeli masz umiejetnosci i czas lepiej zrobic samemu bo wyjdzie taniej
jednak jezeli takowych nie posuiadasz to warto kupic jednak nie ukrywam ze jest to duzo z tego co wiem autor tej strony js w pewnym czasie mial w swojej ofercie takze cos takiego i chyba troche taniej pogadaj z nim

ogolnie to co pokazales na focie prezentuje sie fajnie

Sam mikrofon potrafi kosztowc nawet 1000zl ale nie podejrzewam tego zestawu o to.Wiec lepiej zrobic samemu.

Przede wszystkim to warto się dowiedzieć jaki to mikrofon iwtedy można oceniać czy warto.

Mam w ofercie jig: 65zł, preamp: 65zł. Mikrofony mi się skończyły, ale można kupić za około 40-60zł.

ja mma te wkładki Panasonica po ok 7 zł sprowadzane z Frankfurtu z hurtownie panasonica.jak dorwe cyfraka to walnę fotosy bo pewnie mi nie będziecie wieżyli :)

za 350 można zrobić wszystko samemu spokojnie z kabelkami złączkami dobrymi wszystko piekniei solidnie razem z obudową do testowania głośników pierdołąmi i wszystkim tylko roboty troche :-)

Ja myślę, że samemu będzie lepiej zrobić coś takiego i to taniej. Co do preampa to jest chyba najprostszy do zrobienia, układzik prosty i elementy łatwo dostępne. Schody zaczynają się przy robieniu Jig'a, bo choć układ także jest bardzo prosty (praktycznie same rezystory) to problem jest ze zdobyciem odpowiednich rezystorów. Czasami w sklepach można znaleźć naprawdę porządne rezystory. Do swojego Jiga rezystory 16,2 Ohm'a udało mi się znaleźć jakieś wojskowe 0,5 W, 1%, bezindukcyjne, ale rezystora 18 Ohm 20W to już jest naprawdę problem. Ja złożyłem z 3,3+4,7 Ohm 10 W, niestety nie bezindukcyjne. Pozostaje tylko mikrofon, którego sam akurat poszukuję.

Jak na razie czekam na odpowiedŸ gostka w sprawie mikrofonu i tak się składa, że ten co tutaj widać na zdjęciu wyglšda tak samo, co ten, którego mam zamiar kupić. Może to nawet od tego samego goœcia.

No to ten sam gostek. Strasznie długo już się z nim o ten mikrofon dogaduję, bo mówi, że ma mało czasu. Teraz czekam, aż mi poda dokładne dane, żebym mógł przelew zrobić, ale coś długo nie odpisuje.

Ma dwie wersje: jeden za 50 zł, drugi za 100 zł. Ten drugi podobno pochodzi z lepszej serii sprawdzanej w QBA.

MIC za 99zł jest sztucznie napędzona ta kwota. Facet wysyła na swój koszt i dodaje badziewidełka. Także sama pigułka jest o wiele tańsza.

Powrót