• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3D Dayton RS225 Fountek FW146 SB29 RDC lub D2608

Reakcji
24
Głośniki jak wyżej - Dayton RS 225-8 czarne aluminium, ogólnie znany FW146 - czytałem wiele dobrych opinii o tym głośniku więc chciałem go do zestawu.
SB 29 RDC 004 - głośnik który leżał w szafie z poprzedniego zestawu.
Obudowa - po dłuższych symulacjach doszedłem do wniosku że 39 litrów będzie OK.
Wykonanie - MDF 18mm oklejony 3 mm płytą HDF. Do tego niezbyt szczęśliwie wpadłem na pomysł oklejenia fornirem brzoza.
Chciałem uzyskać biały kolor , więc konieczne okazało się bejcowanie białą bejcą .
Pomimo oklejenia HDF-em fornir klei się tragicznie ( klejenie z użyciem gorącego żelazka) - powstawały bąble .
Teraz myślę że to wina forniru.
Obecnie pierwsza kolumienka już jest złożona. Położenie głośników asymetryczne ( mam nadzieję na mniejszy wpływ dyfrakcji na wynik końcowy)

Fronty zrobione przez Zolf Design doklejone Pattexem .
Można powiedzieć, że to już było. Podobny zestaw już jest zrobiony przez Ravena.
Jestem ciekaw czy zwrotka będzie podobna do 3D Ravena

Ostatnia edycja:
Gramy z RS28AS :). Trzeba przyznać, że jak na metal to gra jak miękkomembranowiec.

Filtracja ( w "górnym" zakresie) na średniotonowym i wysokotonowym zbliżone do LR 4 akustycznie przy podziale około 2.1 kHz.

Ostatnia edycja:
Powrót