• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3way na tonsilu

Reakcji
0
Witam, chciałbym zrobić kolumnę głośnikową na przetwornikach gdn 25/60, gdm, 10/60, gdwk 9/60 i na zwrotnicy od New Mildton 150. Ogólnie to jest mój pierwszy projekt diy i chciałbym żeby ktoś mi pomógł obliczyć litraż i długość br bo za bardzo tego nie ogarniam. Wstawiam bardzo prowizoryczny i poglądowy zarys tego co chcę zrobić.
025e05533ede.jpg

Chciałbym żeby gdn był w osobnej komorze i żeby schodził w miarę nisko.
Mam nadzieję że mi pomożecie :).

Ostatnia edycja:
Jeżeli masz zwrotnice od New Mildton 150 to musisz trzymać się ich pojemności netto, oraz układu głośników. Zmienisz objętość lub układ na froncie i już zwrotki do przeróbki. Takie jest moje zdanie. Zobaczymy co bardziej doświadczeni napiszą.

no właśnie wiem... ale te kolumny i tak nie będą jakimś hi-endem tylko pierwszą konstrukcją. Litraż będzie miej więcej podobny. A do słuchania muzy w dobrej jakości mam inne kolumny a mianowicie ucywilizowane altusy. Nic lepszego w moim małym pokoju nie potrzebuje.

Właśnie układ będzie trochę zmieniony, ale te zwrotnice i tak będę chciał zmienić kiedyś na ćoś innego. Obliczyłem miej więcej wymiary, ale przy takim krztałcie ciężko obliczyć litraż. Jest mniej więcej zbliżony do oryginału. Jutro wrzucę zdjęcia.

No nie mówcie, że zmiana objętości o np. 10 litrów nie ma wpływu na głośnik niskotonowy? No chyba, że czegoś nie wiem...

sir_morgot:
Trudno zgadnąć, co wiesz, a czego nie wiesz, skoro sądzisz, że zwiększenie objętości skrzyni o 10 litrów, lecz bez modyfikacji frontu wymaga uwzględnienia tego w zwrotnicy. Zabieg taki wpływ na głośnik owszem posiada i zapewne okaże się konieczne dostrojenie portu. I tyle.

no to zaczynamy

ściągaj program WINisd, jest w dziale download
zapoznaj się z tutorialem tego programu, jest w dziale tutoriale
pokaż swoje wypociny, my nakierujemy/podpowiemy

albo szukaj na necie, jest napisane z pewnoscia gdzieś, jaki litraż i strojenie powinny mieć te budy.

Bez przesady. Te zestawy miały takie zwrotnice że kształt frontu i ustawienie głośników w pewnym zakresie nie będzie miało znaczenia. Obudowa do 60 litrów strojona na 40 hz Ale mozna je wkładac tez w 50 litrów i bedzie dobrze. Fabrycznie wkładano do obudów od ok. 35 litrów do około 55 litrów

Powrót