• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3WAY STX + ceramik

Reanimacja odtwarzacza i potrzebuję laser MN66271 do CDX-480 YAMAHY.
Gdzieś wyczytałem, że ten może być jego zamiennikiem.
Pytanie brzmi: bawić się samemu, czy do serwisu?

Ostatnia edycja:
Pierwsze rozmieszczenie elementów zwrotnicy - zamówienie już w drodze...
Prośba o przysługę i przysłowiowy "rzut okiem" bieglejszych w tej materii, sprawdzenie oraz wytykanie błędów.

mój schemat

moje PCB - wymiary 15 x 20 cm

plik PCB EXPRESS do pobrania tutaj

Schemat źródłowy w pierwszym poście.

1. Cewki nie są ustawione jeszcze tak jak powinny.
2. Rozmieszczenie wejść/wyjść dość przypadkowe.

Za wszelkie konstruktywne uwagi i pomoc będę wdzięczny.
Tymczasem dobranoc bom lekko zmęczony...

Ostatnia edycja:
Nie robiłem z byt wiele pcb może pod zwrotnice ale raczej się nie robi ścieżek tylko przerwy między polami. Sory ale jak widzę co się dzieje z projektowaniem pod tak proste sprawy to przestaje się śmiać ze stwierdzenia : dzisiejsze społeczeństwo bez komputera palcem do du** nie trafi

I tak się to robi (nawet śrubokrętem) ale w mojej niedoświadczonej ocenie na tym etapie jest mi prościej pozostawić to póki co ze ścieżkami, m. in. było szybciej.
Prosiłem o konstruktywne komentarze, wiec cześć wypowiedzi o palcach mogłeś pozostawić dla siebie.
Pozdrawiam

Ja polecam Ci gotowe płytki z polinku:

galeria_d_184.jpg

Dzięki ale zamówienie z Polinka już w moim mieście, a na dodatek mam zbędny laminat i wewnętrzną potrzebę coś z nim zrobić.

Chyba wolałbym na pająka na deseczce pkt w pkt to zrobić
W każdym razie nie fochaj się tylko skladaj to, bo ten ceramik mnie ciekawi, masz może możliwość zrobienia porównania do innych głośników zamiast tego ceramika

Ostatnia edycja:
A jakaś konstruktywna ocena poprawności połączeń na PCB względem schematów? W tym zakresie prosiłem o pomoc.

Dzisiaj siadam dalej do tego i będę je poszerzał , takie były najszersze w programie i dlatego póki co tak zostawiłem. Chciałbym dzisiaj wieczorem mieć już to zweryfikowane przy Waszej pomocy i móc przygotować płytki, w weekend kolejny etap prac ;).
A jak z poprawnością przeniesienia schematu na płytkę? Pierwszy raz w życiu to robiłem...

Ostatnia edycja:
W każdym razie nie fochaj się tylko skladaj to, bo ten ceramik mnie ciekawi, masz może możliwość zrobienia porównania do innych głośników zamiast tego ceramika
Jak będzie tak daleko pomyślimy o porównaniu. Osobiście miałem tylko sc20, pjotke stxa i trochę budżetowych Czechów, no i missiony jescze. Teraz od dłuższego czasu mam monitory alesisa ale się zobaczy...
Nie "focham" jeno fachowej porady poszukuje [emoji3]

Ostatnia edycja:
Zrób pkt w pkt będzie najlepiej połączone i zrobione, tak będziesz tracił czas na program a już byś słuchał. To ma działać a nie wyglądać, chyba że zostawisz ja na wierzchu żeby można było oglądać

Ty znów swoje ;)
Ma działać i mam mieć satysfakcję, wiec będzie na płytce. Głośników i tak nie mam u siebie, jadę do nich na weekend dopiero.

Ostatnia edycja:
Połączenia masz dobrze, ale także uważam że taka płytka jest bez sensu i wcale nie będzie łatwiejsze. Będzie działać, ale do fachowej roboty to będzie daleko ;)

Połączenie punkt w punkt ma szereg korzyści:
- nie dorzucasz dodatkowego połączenia lutowanego (jedno zamiast dwóch)
- sygnał nie idzie przez warstwę miedzi na laminacie tylko bezpośrednio z nóżki elementu do nóżki elementu
- nie ciągniesz jakichś długich ścieżek,
- ja dodatkowo skręcam nóżki elementów ze sobą i dopiero lutuję - najpewniejsze połączenie.

No i wykonują zwrotkę w ten sposób masz ją w godzinę bez trawienia czy tam skrobania :)

Ja zwykle rozbijam zwrotnice trójdrożne na dwie części - niskotonową i średnio-wysokotonową i łącze je z terminalem oddzielnymi parami przewodów. Dzięki takiemu zabiegowi zwykle daje się ułożyć zwrotkę średnio-wysokotonową z centralnym punktem masy, co bardzo fajnie później się podłącza.

Ostatnia edycja:
Z tym rozbiciem na dwie sekcje też się zastanawiałem ale było już na tyle późno, że odpuściłem. Wieczorem usiądę jeszcze do zwrotnicy i zobaczę jak to wyjdzie.
Nie licząc dodatkowej pracy i zakładając, że ścieżki są wystarczająco szerokie to jaka rzeczowa argumentacja przemawia przeciwko PCB?

Ostatnia edycja:
Widziałeś zalety pkt w pkt wyżej, to pomyśl. Pcb nie będzie dużo gorsze, a tak to masz wyżej napisane

Powrót