• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3way stx (fx-200) porady

Reakcji
0
Witam
Jestem tu nowy i chciałbym przedstawić swój problem.
Ostatnio zamówiłem gotowe obudowy stx fx-200(nie mam warunków aby samemu wykonać-mieszkanie w bloku), do tego gdn-22-140-8-scx, gdm-14-150-8-scx oraz gdwk-10-200-pj, do tego zwrotnice wykonałem wg projektu krążącego po forach-3way stx na tych przetwornikach.
Mam parę zagwozdek, w obudowie jest rurka bassreflex z stx czyli 65x110 taki jak oryginalnie w fx-200(obudowa też stx fx-200), mam też z polinka 68x160 ale otwór montażowy za mały tylko ta rurka była dopasowana do obudowy z projektu, więc czy jest sens kombinować. Na ile hz najlepiej zestrojone powinny być te kolumny? Bawiłem się trochę też generatorem w winisd i próbowałem określić jak strojone są kolumny i aktywność bassreflexu się zwiększa coś koło 42-45hz i potem jakoś koło 48-50hz - dwie górki takie - nie za bardzo wiem jak to interpretować ? Dodatkowo dzisiaj gdm-a odwróciłem w fazie i mam mieszane uczucia, może więcej jest niskich kosztem średnich ale nie do końca mogę to określić, czy jest sens odwracać tego gdm-a ? Załeży mi żeby kolumny miały mocny bas w miarę szybki i nie za płytki aby do kina i muzyki było dobrze. Obudowa wytłumiona w komorze gdm-a i gdwk na tylnej, dolnej i górnej ściance watoliną poliestrową 2cm, komora gdn-a tylko za głośnikiem też tą watą. Napędza do harman kardon avr255, ustawienia basu i sopranu póki co neutralne na 0. Podzielcie się swoimi doświadczeniami na temat tej konstrukcji i poradami.
Pozdrawiam

blade232 napisał:
w obudowie jest rurka bassreflex z stx czyli 65x110 taki jak oryginalnie w fx-200(obudowa też stx fx-200), mam też z polinka 68x160 ale otwór montażowy za mały tylko ta rurka była dopasowana do obudowy z projektu, więc czy jest sens kombinować
jak nie masz problemow z rurka z STXa to nic nie ruszaj

blade232 napisał:
Na ile hz najlepiej zestrojone powinny być te kolumny?
najlepiej ostatecznie okreslic to na sluch. ale skoro masz juz rurke taka jaka daje STX w fabryczne kolumny to powinno byc juz OK

Testowałem dzisiaj trochę kolumny i harman kardon avr255 który napędza te kolumny musi mieć ustawione basy na co najmniej +4 (skala od -10 do +10) żeby bas był w miarę mocnawy, czy to normalne czy kolumny te powinny mieć już dość mocny bas przy ustawieniach neutralnych na 0. Czy może jest jeszcze jakiś sposób żeby polepszyć bas w tych kolumnach?

[ Dodano: 2010-04-09, 23:12 ]
dzisiaj przy okazji słuchania muzyki i oglądania filmu włożyłem do bassreflexu po 3 długopisy i muszę przyznać że jakoś lepszy basik był, taki głębszy, chyba jednak trochę za wysoko strojone są te kolumny. Tylko jak tu przedłużyć rurkę? Mam co prawda jeszcze dodatkowo tą z polinka 68x160 ale średnica montażowa za mała w kolumnie żeby ją wsadzić ?

Powrót