SPl to efektywnośc głosnika w decybelach , pozatym 40 litrów to dobra budowa zarwno do cw1002c i do cw1202c i nie należy przejmowac sie podbiciem charakterystyi, chyba w aucie trzeba kopa prawda !! pozatym kolumny a subwofer to nie to samo, kolumny zazwyczaj majawiększą efektywnośc i słychac je dzieki wyższym czestotliwościom niż te <100Hz dlateg po podłączeniu suba moze sie okazacze bedzie grał o wiele ciszej i TAK bedzie a bedzie jeszcze ciszej bo moze miałeś kolumny o wyśzym spl niż alfred który efektywnośc ma niską dlatego bedzie jak mówiłem jeszcze ciszej niż cieszej

)
Mówisz ze głosniki wysiadały na tych kolumnach a zastanów sie czy przyapdkiem to wzmacniac nie WYSIADAł na tych kolumnach skoro naprawde one maja 150W rms to mze wzmacniacz jest naprawde słabszy i poprostu przesterowuje sie i słychać charczenie pierdzenie w głonikach gdy jest na fula - wtedy wszyscy myslą ze kolumny niedają rady heh .
Zastanów sie co robisz pozaytm do 40 litrw na DOBRY wzmak zarwno jeden i drugi alfred, ja bym brał cw1202c i co z tego ze ścianka jest tylko 33 cm skoro alfred ma 30 i to na zewnąrz kosz tyle ma wiec NO PROBLEMO , zejdzie nizej od mnijszego brata a o to przecież chodzi , kontrola bedzie gorszaale wydaje mi sie że w closed i tak bedzie bardzo dobra
ale co najwaznejsze najpierw PORZEBA pieca (wzmacniacza) potem sie szuka głosnika bo łatwiej jest robiś suba majac piec niż być bez niego i sie potem zastanawiać jaki sub i czym zasilic.
pozdro
[ Dodano: 2004-11-09, 23:28 ]
małe sprostowanie 3db to NIEJEST 2 razy głosniej tylko 2 razy większa moc dostarczona do glosnika co wynika z obliczena logarytmicznego , ale na ten temat ILE DB to ILE razy głosniej nie dyskutujmy gbo według mnie to jest umowne bo kazdy ma inny słuch dlatego nigdy niedojdziemy do porozumienia
ENDE