• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

4500zł na car audio

• Autor wątku Autor wątku seb1k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam.

Potrzebuję rady w kwestii doboru zestawu przedniego, suba (łącznie ze skrzynką br) i drutów do passata b5 sedan.
Auto oczywiście zostanie wytłumione (drzwi i bagażnik) matami boll - nie chcę inwestować w dynamat ze względu na ewentualną odsprzedaż autka, zamontowane będą dystanse.

Radio jakim dysponuję to CLARION DXZ-668 RM. Wszystko będzie zasilone początkowo przez μ-Dimension RM V41 (jeszcze nie kupiony), w przyszłości (za około rok) dojdzie μ-Dimension RM V21, wtedy V41 zostanie oddelegowany tylko na przód (bi-amping) lub zaaplikuje dodatkowe głośniki w drzwi tylne (choć czy to nie zakłóci sceny?)
Muzyka jakiej słucham to house, trance, drum'n'bass, hh, czasem rock, czyli zestaw musi być możliwie uniwersalny i najlepiej jednego producenta (choć niekoniecznie) - ot takie zboczenie...
Nie jestem audiofilem - stąd też sprzęt w zasadzie budżetowy, aczkolwiek potrafię rozróżnić dźwięki... Zależy mi na przestrzennej scenie, czystym i wielobarwnym (choć nie podkolorowanym) brzmieniu, dynamicznym i soczystym basie, który potrafi zejść bardzo nisko jak trzeba (d'n'b)
I ostatnia sprawa - wydałem już 1000zł na radio, maty i dystanse, RM V41 to wydatek 1200zł, więc dobrze by się było zmieścić w kwocie 2300zł (+-200pln) - graty muszą być nowe . Czy to w ogóle możliwe?
Pozdrawiam

No może średnia niższa... :)
Mam na oku trzy zestawy:

1. Ground Zero Uranium GZUC 165C link + Ground Zero Hydrogen GZHB 20BT link
2. DLS MS6 link + DLS MW10 link
3. Audio System Helon 165 link + Audio System + Audio System X-Ion 10 plus BR link

Czy może jeszcze coś innego np. Dego SP-650 Spaceline + ? (suby tego producenta są na razie poza moim zasięgiem finansowym) No i pozostaje jeszcze sprawa okablowania...

sub GZ zapewni potezne miesiste brzmienie odealne do HH i spelni sie takze w D&B. jednak jest troche powolny jak wiekszosc tego typu glosnikow (niemialem okazji przetestowac jego szybkosci) zestawu GZ z tej polkie niestety jeszcze nie slyszalem (niema jej koles w sklepie)
DLS zagra chyba najbardziej kulturalnie i zroznicowanie. to jest najwyzsza seria DLSa ktora nie sluzy tylko do napier... suba z tej seri ma takero i o dziwo jeszcze go nie sprzedal co znaczy ze to musi byc naprawde godny uwagi przetwornik
o ostatniej firmie nawet nie slyszalem wiec sie nie wypowiem

ja bym stawial na DLSa :wink:
tylko zabezpiecz dobrze te magnezowe membrany!!

O Audio System proponuje troche poczytać, poważana marka na zachodzie, mają ciekawe sprzęty, więc bym się zastanowił nad nimi poważnie, choć w tej kasie chyba jednak DLS przoduje. Audio system na pewno jest bardziej do "killowania", mocne i głośne zestawy o ładnym dźwięku, powyżej przeciętnej.

seria uranium z GZ jak najbardziej godna polecenia, pozatym Audio Development AD600 - systemik z prawdziwym wykopem :D

oraz Audio System RX PRO

pomyśl nad wzmakami GZ zamiast tych RMów.

na suba GZ2500TX
+ jakaś mocna dwukanałówka na przód np UA 2225SQ
cenowo podobnie do pary RMów ale jaki wykop!

Heh, co post to inna opinia - tego się spodziewałem, w końcu każdy lubi coś innego... Zaczynam się skłaniać ku DLS lub GZ. Wzmak zostaje od mikrusa - jest jeszcze za wcześnie na pakowanie się pojedyncze klocki za ponad 2k pln... Później dojdzie do niego siostrzana dwukanałówka. Jak napsałem wcześniej - zależy mi na uzyskaniu kompromisu pomiędzy jakością, a mocą z 70% naciskiem na to pierwsze :)
Jaki zestaw kabelków pasowałby do tych gratów?

seb1k napisał:
Jaki zestaw kabelków pasowałby do tych gratów?
kabelki oczywiscie jak najlepsze w umiarkowanej cenie. niewarto wydawac sporo kasy tylko dlatego ze kabelek jest dedykowany do CA. jezeli chodzi o kable do zasilania zastanow sie nad kablami... do spawarek!!
obecnie pracuje na elektrycznych wozkach widlowych i wiem jak potrafia sie rozgrzac kable (wcale nie cienkie). jednak od prostownikow sa kable 20mm^2 i podczas ladowania (wydajnosc prostownika to 90A!!) kable rozgrzewaja sie tak ze sa gorace ale jeszcze niemozna sie poparzyc...

Adamu napisał:
pomyśl nad wzmakami GZ zamiast tych RMów
GZ sa dobre ale czy az tak bardzo zeby rezygnowac z jakosci u-dim?? na suba jeszcze bym sie zgodzil...

Hmm, może i bym pomyslał nad kablami do urządzeń technicznych, ale np. komplet kabli dietz do wzmaka i głośników to jakieś 300zł. Jeszcze jestem to w stanie przełknąć... Zastanawia mnie tylko, czy będzie potrzebny kondensator?

przy tych mocach niejest jeszcze konieczny. lepiej zainwestowac w grubsze kable niz w tani kond...

Aczkolwiek nie podniecałbym się niezdrowo firmami, iść do hurtowni elektrycznej i tam kupić b.dobry przewód, wyjdzie taniej na pewno, a działać będzie. Wiem, bo mam po obu stronach auta pociągnięte różnwe wersje i mogłem je porównać, różnica minimalna o ile w ogóle.
Co do kondka, umieściłem na głównym w przyklejonym temacie o testach test kondków, najlepiej wypad Dietz 21000, praktycznie 1F na prawde, bo reszta to dramat, sam sprzedawałem co prędzej wynalazek co miał mieć 4, a miał.... 0.4! :evil:

seb1k napisał:
wtedy V41 zostanie oddelegowany tylko na przód (bi-amping)

jezeli myslisz o bi-ampingu to zrób to od razu.
możesz zostawic RMa, nie wiem jak chcesz rozwiązac podziały - w radyjku nie masz, na wzmaku też nie, zostaje więc przeróbka zwrotnicy (nic trudnego) chociaż może lepiej sie nie bawic.

zobacz mój podpis :). kup sobie AD W600 do tego proXT2 lub focal TN52, lub ew seas 25NF
z subem poczekaj na przypływ kasiory AD niezle sobie radzą bez subika. zlec zwrotki do wykonania w zakładzie car-audio (około 500zł) i bedzie banglac aż miło :cool:

bedziesz miał kasę dokupisz kondzia, monoblok i suba.

Myśle, że jednak stare dobre Micro Precision na przód, seria 5, by wystarczyły zamiast AD

Na razie chcę wszystko zamontować własnymi siłami :mrgreen: , więc musi się obyć bez dobierania komponentów i strojenia całości w profesjonalnym zakładzie CA. Nawet nie byłoby takiej możliwości, gdyż dobrych manufakturek z branży na Zielonej Wyspie (gdzie obecnie kotwicze) jest jak na lekarstwo i to chyba nawet na raka... :wink:
Zdaję sobie sprawe, że dźwięk uzyskany na odpowiednio dobranym i zestrojonym sprzęcie byłby zapewne ambitniejszy (cokolwiek to oznacza) niż na zaproponowanych przeze mnie zestawach, ale chodzi tu także o łatwość montażu.
Wracając do samych dźwięków - szukam:
- zestawu jak najbardziej neutralnego, który zagra poprawnie całe pasmo i różne rodzaje muzyki od house, trance, poprzez drum&bass i hh na rocku skończywszy,
- suba, który nie narzuci się całości, pierd..nie gdy potrzeba, da radę początkowo na 225W RMS z mostka na RM V41, a później pokaże na co go stać na RM 21, chyba najbardziej uniwersalnym jest 10" przetwornik,
- odpowiednich kabli - oczywiście nie muszą być dedykowane do CA, za to muszą spełnić bezpiecznie swoje zadanie.
Wszystko w kwocie 3-3,5k pln, najlepiej jednego producenta (głośniki).
To będzie moja pierwsza furmanka z tak "zaawansowanym" systemem CA. Z czasem oczywiście zacznę wymieniać - na tym przecież cała zabawa polega.

Czyli ja zaproponuję mało oryginalnie, Micro Precision seria 5 w drzwi, wysokie musisz sam posłuchać, a suba to 25cm JL Audio.

Kajman napisał:
Czyli ja zaproponuję mało oryginalnie, Micro Precision seria 5 w drzwi, wysokie musisz sam posłuchać, a suba to 25cm JL Audio.
Micro Precision wyjdzie sporo ponad założony budżet. Suba JL biorę pod uwagę

Adamu napisał:
JL Audio tani na wyspach jest
Sprzęt kupowany będzie w Polsce

Jestem już prawie zdecydowany na μ-Dimension RM V41 + Dego PO650 lub SP650( warto dokładać do tego drugiego?) Ten zestaw zagra najbliżej moich preferencji. Do tego musze dobrać jakiegoś suba i skrzynie.

seb1k, aplikując DEGO w aucie musisz przyłożyc sie do instalacji. czyli montowac wstępnie, odsłuchiwac, zmieniac, odsłuchiwac itd. Starannie zaaplikowane zagrają ci jak o wiele droższy system. W SP650 masz aluminiowy rewelacyjny twisterek. tez o nich mylse do drugiego autka :]

Adamu napisał:
seb1k, aplikując DEGO w aucie musisz przyłożyc sie do instalacji
No raczej nie będzie inaczej ;)
Wzmak i głośniki już zamówione. Zostaje więc kwestia suba. Na co wydać +- kawałka tak, żeby to miało ręce i nogi?

do RMa za duzego wyboru nie masz.
polecilbym z czystym sercem Vege 10D4 - sam uzywam. :D

chyba z nowych nic lepszego nie znajdziesz jak nowe suby u-dimension serii RM.
cenowo w przedziale sie mieszcza

Powrót