• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

6 x 20cm Re audio Rt pro sub

Reakcji
8
Projekt powstaje z czystej ciekawosci . Zbudowalczaleem juz kilka subow ale zawsze kusiło mnie zeby pojsc w ilosc a nie w wielkosc. Obliczylem skrzynie w winisd i zaczalem budowac. Zalozylem watek bo zawsze po drodze zaczyna mi brakowac motywacji wiec moze ten post bedzie moją mobilizacją.

Jeśli tam nie ma żadnych wzmocnień to będzie jeszcze kilka membran drgających ;) Taki dookólny sub z tego wyjdzie :)

Jeśli się nie mylę to są to wyjścia tuneli, z tyłu pewnie będzie ścianka.
Widziałem podobne rozwiązanie w jednej paczce gitarowej, po obydwu stronach głośnika były tunele.

Przynajmniej boczne ściany do wzmocnienia, a front to przydał by się naprawdę masywny, raz że podziurawiony zdrowo, a drugie że będzie tam 6 głośników się szarpać z powietrzem.

Fajny projekt, mam w samochodzie 8" RE Audio w zamkniętej paczce, nie jest to jakoś szalenie nisko grający sub, ale kopnięcie ma aż miło.
Nawet mimo tego że napędza go jakiś pierd od Alpine, o mocy 140W w mostku ^^

Front to 25 mm sklejka rosyjska . Najpierw do skrzyni przykrecilem listwy 20mm x 50mm z drewna klonowego do ktorej przykrecilem front.

Do zasilania uzywam ztx 5000.1 RE audio. Te dwa miejsca to porty bassreflex jak sa odetkane dwa to mam 35hz czestotliwosc rezonansowa jak pracuje tylko jeden to 28hz (fajnie wtedy wygina dachem. Mialem te suby w zamknietej ale nie mialy zejscia zrobilem testowa na jeden glosnik strojona na 35 hertzow i objetosc 23litry i dopiero subik zaczal mruczec.

Ostatnia edycja:
Powrót