Zacznę od tego ze bedzie to moja pierwsza konstrukcja. Bedzie to sub aktywny do kina domowego. Postanowilem go zbudowac , gdyz doszedlem do wniosku ze.. lepiej samemu niz kupic
.. pozatym zawsze oczy cieszy jak sie patrzy na wlasne dzielo ..
Tylko ze ... nie bardzo sie na tym znam tzn mniej wiecej .. a bardziej mniej niz wiecej, a mniej to wiem tylko tyle ze:
- duzo czytalem o innych konstrukcjach , przegladalem strony itp..itd..
po dlugich poszukiwaniach znalazlem wzmacniacz panelowy do mej konstrukcji , chodzilo o to zeby byl prosty w montazu i wszystko bylo jasne jak zamontowac , i jak korzystac z tego co sie ma.
wybor padl na wzmacniacz panelowy z Matronixa; model WXP2K
http://aukcje.o2.pl/show_item.php?item=227372349
Nastepnie bylo ciezko dobrac mi odpowiedni glosnik , ale dzis przechadzajac sie po skelpach znalazlem cos ..
Nie wiem czy dobrze, czy ten glosnik sprawdzi sie w sub akt, do kina domowego bo jego przeznaczenie glownie to car audio.. , ale byla w nim "instrukcja" tzn. jaka skrzynia jaki BR itd..
oto ten glosnik;
mac audio mac hyper 300
wedlog zalecen producenta objetosc skrzyni to 65 l. a BR to 10 cm srednici i 15 cm dlugosci ( i tu bylo odpowiednie strojenie i pojemnosc budowy) . a inne glosniki ktore mialem tez na oku nie posiadaly takiego opisu ..
wiem ...wiem .. pewno wielu z was zastanawia sie dlaczego tak , przeciez mozna sobie to obliczyc wszystko .. wiec odpowiem tak:
1) mam ten program do obliczania ale za kazdym razem wychodzi mi cos zle , tzn program "odpowiada" ze mam zle dane wpisane , a jak zle jak spisuje takie jakie znalazlem na temat danego glosnika..
2)nie znam sie na tych obliczeniach
3) nie znam sie na budowie glosnikow
4) ..czysty laik ze mnie w tych sprawach elektronicznych i innych ..
5) ide na latwizne i wykorzystuje ( kupuje) glosnik z tymi danymi
dlatego jestem tu na forum po to bysci mi wybili ten pomysl z glowy , bym poszedl do MM i kupil sobie nowiutki fabryczny.
Jeszcze musial bym napisac ze oczekuje mocnego basu , wtedy gdy jest potrzebny , zeby nie buczalo , zeby wstrzasnal moimi wnetrznosciami i denerwowal sasiadow , pewnie nic wam to nie mowi
..po prostu ma byc dobrze ...
a co do reszty to jak juz bede mial glosnik i wzmacniacz to (według jego opisu) to nawet ja poradze sobie z tym by podlaczyc dwa druciki ..no z tego panela do glosnika
a skrzynie to spokonie dam rade ( z zamilowania stolarz jestem),
calos jest wyliczona na ok 850 pln ( w zaokragleniu)
-wzmacniacz jakies 344 + 22 przesylka
- glosnik jakies 280 pln..
- reszta materialow ok 200
durzo rzeczy mam ( a jak nie mam to wyniose z pracy
) ale ciii...
Jak juz na 100 % bede pewny swoich mozliwosci i wiedzial ze to wszystko bedzie gralo dobrze (dobrze- pojecie wzgledne) to zaczne go robic....
az strach sie bac ..
a KONSTRUKCJE na pewno przedstawie na forum ..
...nawet laik moze.. - motto moje
Tylko ze ... nie bardzo sie na tym znam tzn mniej wiecej .. a bardziej mniej niz wiecej, a mniej to wiem tylko tyle ze:
- duzo czytalem o innych konstrukcjach , przegladalem strony itp..itd..
po dlugich poszukiwaniach znalazlem wzmacniacz panelowy do mej konstrukcji , chodzilo o to zeby byl prosty w montazu i wszystko bylo jasne jak zamontowac , i jak korzystac z tego co sie ma.
wybor padl na wzmacniacz panelowy z Matronixa; model WXP2K
http://aukcje.o2.pl/show_item.php?item=227372349
Nastepnie bylo ciezko dobrac mi odpowiedni glosnik , ale dzis przechadzajac sie po skelpach znalazlem cos ..
Nie wiem czy dobrze, czy ten glosnik sprawdzi sie w sub akt, do kina domowego bo jego przeznaczenie glownie to car audio.. , ale byla w nim "instrukcja" tzn. jaka skrzynia jaki BR itd..
oto ten glosnik;
mac audio mac hyper 300
wedlog zalecen producenta objetosc skrzyni to 65 l. a BR to 10 cm srednici i 15 cm dlugosci ( i tu bylo odpowiednie strojenie i pojemnosc budowy) . a inne glosniki ktore mialem tez na oku nie posiadaly takiego opisu ..
wiem ...wiem .. pewno wielu z was zastanawia sie dlaczego tak , przeciez mozna sobie to obliczyc wszystko .. wiec odpowiem tak:
1) mam ten program do obliczania ale za kazdym razem wychodzi mi cos zle , tzn program "odpowiada" ze mam zle dane wpisane , a jak zle jak spisuje takie jakie znalazlem na temat danego glosnika..
2)nie znam sie na tych obliczeniach
3) nie znam sie na budowie glosnikow
4) ..czysty laik ze mnie w tych sprawach elektronicznych i innych ..
5) ide na latwizne i wykorzystuje ( kupuje) glosnik z tymi danymi
dlatego jestem tu na forum po to bysci mi wybili ten pomysl z glowy , bym poszedl do MM i kupil sobie nowiutki fabryczny.
Jeszcze musial bym napisac ze oczekuje mocnego basu , wtedy gdy jest potrzebny , zeby nie buczalo , zeby wstrzasnal moimi wnetrznosciami i denerwowal sasiadow , pewnie nic wam to nie mowi
..po prostu ma byc dobrze ...
a co do reszty to jak juz bede mial glosnik i wzmacniacz to (według jego opisu) to nawet ja poradze sobie z tym by podlaczyc dwa druciki ..no z tego panela do glosnika
a skrzynie to spokonie dam rade ( z zamilowania stolarz jestem),
calos jest wyliczona na ok 850 pln ( w zaokragleniu)
-wzmacniacz jakies 344 + 22 przesylka
- glosnik jakies 280 pln..
- reszta materialow ok 200
durzo rzeczy mam ( a jak nie mam to wyniose z pracy
Jak juz na 100 % bede pewny swoich mozliwosci i wiedzial ze to wszystko bedzie gralo dobrze (dobrze- pojecie wzgledne) to zaczne go robic....
az strach sie bac ..
a KONSTRUKCJE na pewno przedstawie na forum ..
...nawet laik moze.. - motto moje