• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Łączenie końcówek

Reakcji
0
Witam

MAm wzmacniacz z zestawu Jabel J-60 Wzmacniacz ten Posiada moc 2 X 20w oparty na 2 końcówkach TDA 2005 .
Moje pytanie Brzmi : CZy można połączyć Te dwie końcówki Równolegle aby uzyskań Większą moc CZy Trzeba cos Innego zastosować ???

DZięki za odpowiedzi

Problem trylko w tym ze te 20W jest uzyskiwane wlasnie w mostku.
Tak naprawde to masz 4 koncowki mocy parami zmostkowane.
Zmostkowac mostka juz sie nie da.

No wiem wiem ze one sa w mostku Mialem nadzieje że mozna cos jeszcze z nich wyciagnac :( Te koncoweczki sa FAjne Ale nie maja zabardzo mocnego BAsu :( Ale jako wzmacniacz do dodatkowej Pary tylnych glosnikow bedzie dobrze dzialala :) DZieki za odpowiedzi

irek:
Jak to sie nie da mostka zmostkowac? Da sie jak najbardziej - problem tylko w odpowiednim doprowadzeniu sygnalu... - zreszta ten temat byl juz poruszany na forum....

a p'ropo łączenie równoległego czy można każdy wzmacniacz czy tylko TDA 7923 i 7294 w wersji S (czy jaj jej tam) prawdę powiedziawszy 4 ohmy bardziej mnie interesują niż 8

Mostkowanie zmostkowanych koncowkek mocy jest mozliwe jak sie posiada odseparowane zrodla napiecia. Co w przypadku TDA2005 zasilanego ze wspolnego zasilacza jest niemozliwe.

TDA7294S i 7293 ma rozlaczany preamp od stopnia mocy dlatego umozliwia to prace rownolegla. Klasycznych koncowek mocy nie da sie laczyc rownolegle.

Powrót