• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ładowanie kondensatora

Reakcji
0
W faq by Nazar jest mowa o kondensatorach. Jest tam napisane, że przed użyciem należy kondensator naładować przy pomocy żaróweczki. Mowa o kondesatorze bez elektroniki ładującej. Czy ładować trzeba przed każzdym właczeniem sprzętu czy tylko przed podpięciem do akumulatora? Z góry dzięki za odpowiedź.

jak na moje to tylko raz przeciez kondensator sie nie rozladuje wypinając go z obwodu

Jesli wypinasz go na godzinke,dwie to bym nie ładował ale jak na kilka dni to wydaje mi się że kapiej go podładować.Tak mi się wydaje he he...

Przy kilkudniowym wyciągnięciu konda leipej go rozladowac w celach bezpieczenstwa, zeby przypadkiem kogos nie kopnelo.
Ladowanie przez arowke jest bardzo dobrym wyjsciem, nie ma naglego poboru pradu i w pewnym sencie zwarcia akumulatora (jak ktos juz zbieral kawalki aku to wie ze nei wolno tego robic:)), a jak zarowkeczka przestaje swiecic to juz wiesz ze juz sie naladowal:)- naladowany kond jest przerwa w obwodzie dla napiecia stalego.

a jak w szkole kondesatorami sie dziewczyny razilo to sie wlanie ladowalo zasilaczami 12 V i starczylo. Nie wazne jakim napieciem bedziesz ladowal, tylko jaki ladunek zgromadzisz, i jak szybko bedzie kondensator go mogl oddac.

podczepiales kondensator o np maksymalnym napieciu pracy 60V pod gniazdko?

Powrót