• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

AIYIMA TPA3255, czy zagra dobrze na zasilaczu od laptopa 19,5V i 11,8A

Ciężko powiedzieć jak to zagra.
18V to min dla TPA, chcesz mu dać niewiele więcej.
Obawiałbym się o jakieś wyłączenia w momencie dużego zapotrzebowania na prąd.
Miałem przez chwilę wzmacniacz stereo na TPA3255 ale z zasilaniem 48V i grało to nieźle, mocy nie brakowało.
Do subwoofera szukałbym raczej czegoś na IRS2092.

Właśnie chodzi o to że prądu będzie miał dużo, zasilacz ma 230W mocy (19,5V 11.8A) tylko nie wiem jak się ma napięcie do możliwości wysterowania końcówki. IRS fajny pomysł, ale w sumie wyjdzie za drogo. Trzeba kupić płytkę, obudowę, sterowanie, zasilanie...generalnie nie ten budżet. Dlatego myślę o tym tpa. Zasilacz z laptopa mam :)

Ostatnia edycja:
Znalazłem jedną linijkę na stronie, która chyba jest odpowiedzią.

Working voltage: DC24-35V

Z takiego napięcia to Ty uzyskasz może z 30W... Szkoda się bawić w takie kombinację. I przetwornice step-up też Sobie daruj. Może przy 2ohm w mostku, to i tak mija się z celem.

Na stronie 11 pdf'a od tpa masz wykres i widać że przy 19v oddaje ok 35w. Może przerób zasilacz na wyższe napięcie, w takich chińskich laptopowych 65w wystarczyło podmienić jeden rezystor, do 24v bez problemu się podnosiły.

Powrót