• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Akkus y4

hermes - tak bywa przy niektorych fornirach - po prostu grubosć forniru obejmuje jego 2 "warstwy" i przyklejona częśc włokien drewna sie trzyma dobrze a ta górna - "luźna" pęka i strzępi. Wtedy najlepiej dociąc troche dalej nożykiem/skalpelem (ostrym ) a potem doszlifować papierkiem ściernym na półokrągłym, sztywnym przedmiocie.

aeron, oczywiście masz racje. Mój powyższy post, miał emanować lekkim sakrmazmem.

najlepiej dociąc troche dalej nożykiem/skalpelem (ostrym ) a potem doszlifować papierkiem ściernym na półokrągłym, sztywnym przedmiocie.
Łudziłem się, że jest to oczywiste

Strasznie mi się ten fornir kruszy na takie igły, czy odpadające igły podczas szlifowania można potem jakoś wypełnić np twardym woskiem który sprzedają w bloczkach ?

Każde uzupełnianie forniru przed nakładaniem lakieru lub wosku to rzeźba w kale. Trzebe po prostu uważać i delikatnie szlifować lub przykleić taśmę.

Wymieszałem pył z forniru z woskiem efekt jest ładny :)

---------- Post dodany o 19:09 ---------- Poprzedni post o 19:01 ----------

Tak się prezentują w całości. Na dniach postaram się zrobić ładne zdjęcia.

I jak tam wrażenia odsłuchowe po złożeniu? Napisz parę słów jak to gra.

Nie wiem czy jestem dobrą osobą do oceniania.
Jak dla mnie jest super, wysokie tony jak dla mnie to na pograniczu z odczuciem ostrego grania. Średni tony to jest to czym mnie zachwyciły, lepiej niż Usher Audio 8935A. Nie wiem czy dobrze ale określił bym je jako bardzo dynamiczne i szczegółowe. Co do dolnego pasma to nie mam tu mowy o jakimś zamulaniu jest sprężyści i nisko mam wrażenie jak bym słuchał większych kolumn pewnie to zasługa 2,5way.

Jedyne co mi pozostało to jeszcze pobawić się z akustyką pokoju :). Pierwsze co mnie zaskoczyło ,że lepiej grają gdy są skierowany tak na pkt.przecięcia 1m za głową. Ale zapewne ma tutaj wpływ akustyki pomieszczenia.

Dobry piec i powinno być fajnie. Miałem kiedyś Usherki S520 i fajnie grały, to ta konstrukcja podłogowa powinna też dać sporo radości.

Powrót