• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Aktywny filtr dolnoprzepustowy

• Autor wątku Autor wątku Sewes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam. Poszukuję projektu jakiegoś DOBREGO filtru DP do subwoofera. Ten ze strony DIYAudio (główna) - słyszałem, że nie jest jakiś świetny, a nawet w miarę dobry. Co polecacie ? Nie zależy mi aby coś było super ekstra i miało 20 potencjometrów :D. Chodzi mi o zwykły a za razem dobry aktywny filtr DP do suba. Pozdrawiam Sewes

Wszystkie filtry sa takie same, roznic sie moga zakresem regulacji. Jak chcesz taki z bajerami to mam taki z przelacznikiem nachylenia 12/24dB, plynna faza itd, jest tez system autowlaczenia.

Ja mam podobną prośbę, z tym że potrzebuję subsonika do samochodu. Problem w tym, że wszystkie filtry jakie znalazłem mają symetryczne zasilanie, a nie chcę rozbierać wzmacniacza. Pomóżcie mi proszę coś znaleźć. Lipa, bo dużo starych linków w necie jest nie aktywnych. Może ktoś z was ma w swojej kolekcji jakiś ciekawy filtr do wykonania? najlepiej regulowany

Zasilanie niesymetryczne to zadne problem i da sie uklad przerobic. Klopot w tym ze ukald z zasilaniem neisyemtrycznym bedzie mial wspolna mase zasilania i sygnalowa i zaczna Ci sie broblemy z buczeniem i sprzezeniami.

W sumie to już kupiłem sobie fajny piecyk z porządną aktywną zwrotą i potrzebuję jedynie filtr subsoniczny. Konkretnie tylko ma on odcinać dolne pasmo do 30Hz nic więcej. Czy taki filtr również musiałby mieć symetryczne zasilanie? Ktoś mógłby podrzucić jakiś schemacik?

irek napisał:
Jak chcesz taki z bajerami to mam taki z przelacznikiem nachylenia 12/24dB, plynna faza itd, jest tez system autowlaczenia.
Możesz coś więcej o swoim filtrze powiedzieć, może pokazać ? Też jestem na etapie poszukiwania filtra najlepiej ze spadkiem właśnie 24dB, a Questera filtra się chyba nie doczekam... :razz:

marusmk napisał:
kremien napisał:
............potrzebuję jedynie filtr subsoniczny. Konkretnie tylko ma on odcinać dolne pasmo do 30Hz nic więcej. Czy taki filtr również musiałby mieć symetryczne zasilanie? Ktoś mógłby podrzucić jakiś schemacik?

http://tinyurl.com/2vcvcw4

No fajnie, widziałem ten projekt. Byłoby ok, gdyby ten filterek miał zasilanie 12V, a on ma symetryczne, a przyznaję się, że nie umiałbym tego przerobić. Jakbym miał gotowca to bym sobie jakoś poradził

Powrót