• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Aktywny filtr doloprzepustowy - prowadzenie masy

Jest zle! Mase zasilania rozprowadzasz z wyjscia stabilizatorow a dokladnie z punktu polaczenia wyjsciowych kondensatorow ktorych nie ma na tym schemacie.

Masz odwrotnie opisany plus i minus w prawym kanale.

Sygnal ze zrodla nie powinien wchodzi bezposrednio na filtr dolnoprzepustowy. Wejscia nie sa spolaryzowane i filtry nie beda dzialac.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem o co chodzi. Jeśli coś nie tak to proszę mnie poprawić. Schematów filtrów w internecie jest masa, ale przykładów ich aplikacji - niewiele.

A może to ma wyglądać tak:

lub prościej:

Prowadzenie masy i zasilanie jak wyżej? (na wartości proszę nie zwracać uwagi)

Masa sygnałowa powinna się łączyć z masa filtrów (ta wyciagnieta spomiedzy mostków)?

Ostatnia edycja:
Pierwszy schemat jest ok.

Masa sygnałowa powinna się łączyć z masa filtrów (ta wyciagnieta spomiedzy mostków)?

Tak, to jest wszystko masa sygnalowa. Akurat w preampach mozesz zastosowac wspolna mase zasilania i sygnalowa wylewajac ja po calej plytce, dobrze jakby nie bylo za duzych petli.

Powrót