• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Aktywny głośnik niskotonowy na TPA3110, 30 W, filtr SFT-B200, Bluetooth , kilka pytań.

Reakcji
0
Dzień dobry wszystkim.
Chcę zbudować aktywny głośnik niskotonowy zasilany z akumulatora 24 V na wzmacniaczu audio mono TPA3110 30 W + Aktywny filtr dolnoprzepustowy SFT-B200.

Sygnał będzie podawany z modułu Bluetooth z drugiego głośnika aktywnego akumulatorowego. Chcę połączyć je w jeden głośnik.

Pytania:
Czy z jednego moduł Bluetooth mogę podać sygnał na dwa wzmacniacze?
Czy taki zestaw jest sensowny?
Jakiego przetwornika użyć do takiej konstrukcji (średnica głośnika od 15 cm do 20 cm maksimum)?

Zależy mi na jak najmniejszej obudowie.

Ja myślałem o MONACOR SP-167E do tego zestawu.

Obudowa 15litrow zamknięta

Cześć,

ja generalnie odradzam budowania sprzętu przenośnego, ponieważ wybór gotowych produktów jest tak duży, a ceny na tyle niskie, że Twoja konstrukcja będzie zupełnie nieopłacalna. Chyba, że po prostu chcesz podłubać, to radzilbym opierać całą konstrukcje na jednym wzmacniaczu i jednym module BT.

Co do głośnika, to ten Monacor jest zdecydowanie za drogi w stosunku do możliwości. W STX kupisz lepszy głośnik za połowę ceny Monacora, producent na stronie podaje zalecaną aplikację danego głośnika.

Cześć,

ja generalnie odradzam budowania sprzętu przenośnego, ponieważ wybór gotowych produktów jest tak duży, a ceny na tyle niskie, że Twoja konstrukcja będzie zupełnie nieopłacalna. Chyba, że po prostu chcesz podłubać, to radzilbym opierać całą konstrukcje na jednym wzmacniaczu i jednym module BT.

Co do głośnika, to ten Monacor jest zdecydowanie za drogi w stosunku do możliwości. W STX kupisz lepszy głośnik za połowę ceny Monacora, producent na stronie podaje zalecaną aplikację danego głośnika.
Chce samemu zbudować . No właśnie nic sensownego nie znalazłem w STX pod wzmacniacz 30w . Chyba że masz jakąś propozycję ?

Ostatnia edycja:
Myślę, że lepiej byłoby zastosować mocniejszy układ wzmacniacza typu TPA3250/TPA3251. Zapas mocy pozwoli na zastosowanie lepszego głośnika. STX ma w ofercie całkiem niezłe, ale godne uwagi są raczej głośniki na blaszanym koszu typu W.18.200.8.MCX_v3.

Warto też przejrzeć specyfikacje pod kątem pomiarów zniekształceń harmonicznych - TPA3110 zasilany z 24V powyżej 15W zaczyna już bardzo mocno zniekształcać sygnał wyjściowy.

Czy z jednego moduł Bluetooth mogę podać sygnał na dwa wzmacniacze?
Jak najbardziej - napisz nam jaki masz moduł bluetooth i najlepiej wrzuć przy okazji zdjęcia wszystkich elementów :)

Myślę, że lepiej byłoby zastosować mocniejszy układ wzmacniacza typu TPA3250/TPA3251. Zapas mocy pozwoli na zastosowanie lepszego głośnika. STX ma w ofercie całkiem niezłe, ale godne uwagi są raczej głośniki na blaszanym koszu typu W.18.200.8.MCX_v3.

Warto też przejrzeć specyfikacje pod kątem pomiarów zniekształceń harmonicznych - TPA3110 zasilany z 24V powyżej 15W zaczyna już bardzo mocno zniekształcać sygnał wyjściowy.

Jak najbardziej - napisz nam jaki masz moduł bluetooth i najlepiej wrzuć przy okazji zdjęcia wszystkich elementów :)
Moduł bluetooth audio stereo A2DP 3.7V-5V microUSB VHM-314

Reszty elementów do głośnika nie mam jeszcze . Chce właśnie wybrać wszystko z waszą pomocą i zbudować taki subwoofer do uzupełniania basu .
Głośnik z którym chce połączyć ten mały subwoofer jest zrobiony z wzmacniaczem PAM8610 i głośnikami Blow WH-1316

Wzmacniacze które poleciłem są stereo można z nich zrobić mono do subwoofera ? Np z AIYIMA TPA3250?

Ostatnia edycja:
Moduł bluetooth audio stereo A2DP 3.7V-5V microUSB VHM-314
Tutaj znajdziesz materiał obrazujący schemat połączenia dwóch wzmacniaczy do podobnego modułu.

Wzmacniacze które poleciłem są stereo można z nich zrobić mono do subwoofera ? Np z AIYIMA TPA3250?
W niektórych konfiguracjach można zmostkować wyjście - takie informacje powinny się znajdować w instrukcji bądź na stronie producenta. Tutaj jest przykładowa płytka wzmacniacza na TPA3221 z możliwością mostkowania. Akurat w przypadku AIYIMY nie widzę nigdzie informacji na ten temat, więc lepiej po prostu poszukać innej płytki w wersji mono.

Ostatnia edycja:
Powrót