• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

akustyka pomieszczeń :)

Adaptacja mojego pokoju dziwnnego do odsłuchu odbywa sie poprzez wygonienie na spcer żony i dzizecka, potem gałka na godz 12 (prznośnia bo wariatka kręci sie dookoła z milion razy) i pomieszczenie jest przystosowane.
A tak serio to za takie cos wyleciałbym z domu, do dzis nie mogę sie doprosic dywanu.

w pewnym czasi wygluszalem pokoj poduszkami w rogach matami rozpraszajacymi pozayczonymi z salonu hi fi ale moze mam sprzet za niskiej klasy albo trudnu pokoj nic nie dawało

duze duuzo lepsze rezultatu uzysklaem wieszajac w na oknach grube flauszowe zasłony kladac na dywan puszysty dywan a gdy mma taki naprawde wazny odsluch rozucam po pokoju troche poduszek kocy przynosi rezultaty
kiedys jakis koles w sklepie zrobil mi yklad i ztego co zrozumialem to najwieksza uwage przykładaja do sufitu

Jesli masz pokoj uzytecznosci dziennej to oszpecisz go jak laboratorium.
Zasady rozmieszczania kolumn i podjete metody przez Lukasza wystarcza
Chyba ze za system stereo dales 3 razy tyle ile kosztuja te maty to napewno masz chate i osobne pomieszczenie odsluchowe.

mi tam łózka nie chce się scielić także wala się zawsze gdzieś kołdra i poduszka. Mam takze jedna grubszą zasłonę w oknie i wykłądzinę na podłodze. W miare jest to dobrze wygłuszony pokoik. Znów zaś w innym pokoju mam terakotę, okna bez zasłon i mniej mebli, i w tym pokoju są bardzo duze minima i maksima dxwięku.
pozdrawiam

Ja właśnie się zastanawiam nad przerobieniem sufitu. Najlepiej jest zrobić jakiś podwieszany, nierównoległy do podłogi, ale to zbyt radykalna zmiana i rodzinka tego nie zrozumie...

Zrob pianke modelarska lekka i latwa w obrobce i zapodaj sobie stalagmity i stalaktyty w chacie :)
Mieszasz gips nie tylko z woda ale takze z soda i wyrosnie Ci cos....
Oczywiscie ze sufit jest najwieksza powierzchnia najczesciej pozbawiona mebli i innych przedmiotow dlatego najsilniej odbija.
Mozna pod nim puscic bluszcze dla rozproszenia... albo siatke maskujaca...

:O

:O

gruby dywanik coś po rogach pokoju żeby ten dziwięk nie "łopotał"jak ciuchy na sznurku sufit bez zmian -naklejcie sobie gwiazdy-ładnie wyglądają:P świecące oczywiście;)hehehe. just kidding z tymi gwiazdami;) wywalcie drzwi z pokoju ozdoby szklane z szafek napakujcie duużo książek audio(wygląda jakbyśmy byli jacyś tacy bardziej dokształceni co może być usprawiedliwieniem w zastosowaniu tych dziwności;) wygońmy całą rodzinkę z domu ... gała wzmaka na godz ... 3( ale proponuje ustawienie "ile fabryka dała) zapinamy pasy zakładamy kask naciskamy "play" i czekamy kiedy głośniki będą miały na tyle "przestrzenny" dźwięk że znajdą się na przeciwległej ścianie:))
a tak wogóle to czy jest sens 10 kawałków inwestować? raczej nie;)
pozdro

Powrót