• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Akustyka pomieszczenia ( przemeblowanie )

Jak byś miał prawy narożnik to mógłbyś go wstawić tam gdzie teraz kolumny ( w sumie z tym lewym też chyba będzie ok), a kolumny w miejsce w którym zapewne masz okna (czyli te miejsce gdzie nie ma ściany na zdjęciu).
Komodę przy drzwiach i stolik (chyba stolik) na środek.

Łóżko jest rozkładane więc na środku nic nie będzie . Ta ściana której nie widać to na niej są okna tam gdzie jest to wgłębienie- drzwi balkonowe a po prawo od wgłębienia kaloryfer i nad nim okna . To na przeciwko łóżka to jest półka na akwarium ( to najniższe ) . Marian z Twojej wypowiedzi wnioskuję że powinno być ok :) ?

Marian z Twojej wypowiedzi wnioskuję że powinno być ok ?

Nie wiem, napisałem tylko jak ja bym to przestawił.
Najgorsze jest to że masz tą dużą szafę, ponieważ jak by jej nie było od razu bym tam wstawił kolumny .
Wtedy można by było mówić o jako takiej akustyce, ponieważ by było symetrycznie.

Tak naprawdę to teraz tak jak masz jest ok, tyle że narożnik fajnie by było jak by był prawy.

Ale chce mieć głośniki przy biurku :) Myślę że jeśli nie widać tu przeciwwskazań akustycznych to pozostanę przy takim planie . Aktualnie firankę i zasłony czy będzie to mieć znaczenie jeśli zastąpię je roletami materiałowymi ?

Firanki i zasłony lepsze, bo większa powierzchnia.
Ja po wymianie okna dałem roletki, ale firanki i zasłony zostawiłem (była kolosalna różnica jak je zdjąłem).

Zasłony w tej chwili pełnią role ala rozpraszaczy dźwięku, a to zaleta dla nich, leczy pewnie wizualnie bardziej będą Ci się podobały rolety. ;)

heh będę miał identycznego kształtu pomieszczenie jak skończę adaptacje poddasza...
Ja natomiast planuje kolumny dać na ścianę na przeciw skosu ....
U mnie wychodzi 3,2m x 5m (2,5m sufitu do skosu)

---------- Post dodany o 16:45 ---------- Poprzedni post o 16:38 ----------

Najważniejsze żeby kolumny miały trochę powietrza.
Dla dobrego stereo/sceny staraj się uzyskać odległości od bocznych ścian = ok. 1/3 wymiaru miedzy nimi

Aktualnie tak mam lecz głośniki są na szafach przez co dźwięk dochodzi pod sporym kątem . Aktualne ustawienie mebli mam od dłuższego czasu i po prostu chce wprowadzić pewne zmiany :)

Powrót