• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Alpine PDX-V9 i wejścia zbalansowane

Reakcji
0
Witam,

planuję rozbudowę audio w samochodzie (Mazda 6 z systemem bose). Niestety natrafiłem na drobny problem - jednostka centralna (a nie chciałbym jej zmieniać) wysyła na fabryczny wzmacniacz bose sygnał liniowy, ale zbalansowany :( Wiem, że na przykład wzmacniacze JL mają wejścia zbalansowane (czym też chwalą się w specyfikacjach). Czytałem też, że Alpine z serii PDX również obsługują sygnał zbalansowany, ale zdania na ten temat są podzielone. Czy ktoś może mi pomóc i wie coś na temat tego wzmacniacza? (konkretnie PDX-V9)... będzie grało, czy raczej mam się spodziewać jaj?

Dodatkowo, może ktoś widział gdzieś w polsce konwertety balanced->unbalanced? Bo ja nie mogę jakość nic znaleźć :\

Dzięki z góry!

Wg mnie nie potrzebujesz pełnej "pary" sygnału zbalansowanego. Przecież na "+" i "-" masz to samo, tylko w przeciwfazie.
Bierzesz sygnał z "+" i GND i powinno działać. O sygnale na "-" zupełnie zapominasz.

PS. Witamy na forum ;)

Dziękuję za miłe powitanie @mbar ;)

Prawie masz rację - będzie działać. Ale amplitudę sygnału wtedy muszę podzielić na dwa - sygnał zbalansowany znajduje się w różnicy między + a - odwróconymi w fazie. Jeśli zrobię jak piszesz - poziom sygnału szlag trafia :( Do tego jeszcze za chwilę zaczną się jazdy z zakłóceniami od masy i skończy się na separatorze...

Swoją drogą nie mam pojęcia jakie są wartości napięcia w tym sygnale :| Wzmacniacz przyjmuje od 200mV. Czytałem, że ludzie po takim podłączeniu zaczynali mieć problemy. Brak niskich tonów + odkręcanie pokrętła w HU, żeby w ogóle grało...

No i się wszystko pozmieniało, po dzisiejszym odsłuchu Alpine wybrałem JL HD900/5 ze zbalansowanymi wejściami. Teraz powstaje problem kabli RCA - ktoś może pomoże. + na środek cinche'a, - na obwód, co z oplotem? Różnie mówią, jedni zostawić, inni połączyć z minusem, inni zmasować przy wzmacniaczu a inni przy HU. Przeszukałem forum, nic na ten temat nie widzę.

oplot podlaczasz od strony zrodla
przy wzmacniaczu zostawiasz wolny

sygnal zbalansowany mozna podlaczyc pod kazdy wzmacniacz, ktory NIE ma mozliwosci mostkowania

oplot podlaczasz od strony zrodla
przy wzmacniaczu zostawiasz wolny

Tak chciałem zrobić, tylko do czego mam ten oplot podłączyć? Do masy jak mniemam? Czyli od strony HU, dla jednego kanału: jedna żyła do +, druga do -, oplot do masy (?), od strony wzmacniacza - jedna żyły tak samo jak z drugiej strony, oplot wolny.

sygnal zbalansowany mozna podlaczyc pod kazdy wzmacniacz, ktory NIE ma mozliwosci mostkowania
A to ciekawa informacja... warto wiedzieć, dzięki :)

oplot do masy od strony radia/zrodla
z drugiej, przy wzmacniaczu bez oplotu, tylko dwie zyly
dziala- sprawdzone :)

A to ciekawa informacja... warto wiedzieć, dzięki
tylko trzeba potem głośnik podłaczyc w odpowiednie zaciski wzmaka podlaczyc

---------- Post dodany o 20:13 ---------- Poprzedni post o 20:12 ----------

co do bose i mazdy
zawsze mozesz zastasowac procesor i przeslac sygnal do niego swiatlowodem
mamy opracowany ten temat
dziala nawet to z powodzeniem w jednej z warszawskich mazd ;)

oplot do masy od strony radia/zrodla
z drugiej, przy wzmacniaczu bez oplotu, tylko dwie zyly
dziala- sprawdzone :)

tylko trzeba potem głośnik podłaczyc w odpowiednie zaciski wzmaka podlaczyc

---------- Post dodany o 20:13 ---------- Poprzedni post o 20:12 ----------

co do bose i mazdy
zawsze mozesz zastasowac procesor i przeslac sygnal do niego swiatlowodem
mamy opracowany ten temat
dziala nawet to z powodzeniem w jednej z warszawskich mazd ;)

Podlaczyc glosnik w odpowiednie zaciski - znaczy nie w +/- dla odpowiedniego kanalu? Bo padne ;)

I ze niby procesor ze swiatlowodem z oryginalnego HU?.....

Powrót