• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Altus 75 i niższe częstotliwości

• Autor wątku Autor wątku tanx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam,
jestem nowy więc proszę o wybaczenie wszystkich błędów.
Posiadam miniwieże Philips o mocy rms 2x120w(podobno :lol: ) ale zasilana 180w więc chyba nie tak tragicznie. Do tej pory używałem oryginalnych peirdziawek, które jednak są stanowczo za małe na taką moc(nawet jak ona osiąga prawdziwie) i starsznie peirdziały powietrzem uszczelniłem je i porządnie wygłuszyłem bas sie bardzo poprawil, ale przeszkadzajace powietzre wydostajace sie z kazdej szczeliny i bass reflexu zostalo. Mam jeszcze altusy 75(oryginalne wygłuszenie, zwrotnice i głośniki, basy po remoncie na zawieszeniu piankowym) i pomyślałem, że będą lepsze, jednak grają beznadziejnie, w ogóle nie ma basu praktcznie lekko stuka, ale bez porównania z tymi małymi głośniczkami które nawet nie mają zwrotnic. Zastanwiam się czy dało by radę zrobić coś, żeby altusy zagrały na niższych częstotliwościach(bo chyba o to chodzi?) są one na pewno sprawne z radmorem 5412 grają super, no ale tam jest inny bas...., czy porządne wygłuszenie i ew zmiana zwrotnic sprawią, że zagra lepiej niż oryginalne pierdziawki?
z gory jeszcze raz przepraszam za błedy i dziękuję za każdą odpowiedź

Miniwieża ma prawdopodobnie wbudowany wysoko ustawiony subsonic i dlatego nie ma najniższego basu. Wiem, bo siostra też ma miniwieże philipsa i niby bas jest, ale ten wyższy :P

niestety ale za wiele takie zabiegi nie pomoga. te kolumny ogolnie niskiego basu nie wytwarzaja a zmiana zwrotnicy nie pomoze za bardzo.
trzeba by zmieniac i glosniki i zwrotnice i obudowe - tak wiec sie nie oplaca :P
i na wlasnym przykladzie przekonales sie ze rozmiar =/= bas :P

Skoro z radmorem altusy grają OK, to nie w nich jest problem, z miniwieżami tak niestety jest, kiedyś znajomemu budowałem kolumny do wieży panasonica, u mnie w pomiarach i odsłuchach było OK, ale jak podłaczyłem je do wieży to się lekko załamałem (na szczęście znajomy nie :wink: ).

A może spróbuj sprzedać wszystko oprócz radmora (wieża i głośniki, altusy)I za tą kasę zrobić jakieś głośniczki i zasilić je tym radmorem :) (podobno to bardzo dobre wzmaki...)

witam,
dziekuje za wszystkie odpowiedzi, radmory sa spoko ale no jak na moje wymagania maja za mało mocy, poza tym ja lubie bas tak właśnie niski, a radmory trochę innego dostarczają:)
Wieże już dawno myślałem, żeby sprzedać ale groszę za nią wezmę, a oprócz głośników jest nawet całkiem dobra, bas ejst dosyć niski, chciałbym pierw zobaczyć jakby grała z lepszymi głośnikami:)
A co powiecie o tym wzmacniaczu
http://www.allegro.pl/item527322969_sony_ta_f570es_wysoki_wzmacniacz.html
Moc ładna, a czy cena dobra, czy jak sie po poluje można go dostać taniej?
Jakie głośniki moglibyście do niego polecić, chcialbym zeby 4ohm zeby wykorzystac moc a widze ze cienko zeby dosatc w dobrej cenie dobre 4ohm?

Tak myślę, że właśnie pierw bym kupił dobre głośniki do 600zl dostanie sie cos, najlepiej 4ohm? a jak będzie niewystarczająco to kupić właśnie jakieś wzmak, czy ten Sony dostarczy dużo fajnego basu?

kup od irka Uniampa do tego jakies aterowanie z pilota potkiem z avt i bedzie duzo lepszy niz jakis sony ktorego pokazales... zanojomy przyniosl mi kiedys wyzszy model i stwierdzilem ze gralo to jak kostka bez zadnych regulacji LM4780.. za 600zl masz Uni sterowanie i jeszcze bardzo fajna obudowe...

A możesz trochę objaśnić o co chodzi z tym sprzętem co polecasz, jakieś linki?
rozebrałem wieże i ona jest na kostkach stk442-110, co o tym możecie powiedzieć?

dolphin123, zapewne chodzi Ci o ten zestaw: http://sklep.avt.pl/p/pl/483177/zda...+audio+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html
Sterowanie z pilota potkiem z silniczkiem nie jest głupim pomysłem, ale też nie najtańszym. Sam zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, jednak nie wiem jaka jest jakość potencjometrów stosowanych w tych kitach. Np. nowy alps z silniczkiem kosztuje ponad 100zł, a tu za 90zł mamy kompletny układ.
Ewentualnie, czy ktoś ma/miał złożony ten zestaw i może coś więcej o nim powiedzieć?

bart210 napisał:
dolphin123, zapewne chodzi Ci o ten zestaw: http://sklep.avt.pl/p/pl/...go+montazu.html
Sterowanie z pilota potkiem z silniczkiem nie jest głupim pomysłem, ale też nie najtańszym. Sam zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, jednak nie wiem jaka jest jakość potencjometrów stosowanych w tych kitach. Np. nowy alps z silniczkiem kosztuje ponad 100zł, a tu za 90zł mamy kompletny układ.
Ewentualnie, czy ktoś ma/miał złożony ten zestaw i może coś więcej o nim powiedzieć?
ja mam ten uklad wlasnie z alpsem. alps wcale nie kosztuje 100zl bo od kilku lat koles sprzedaje te alpsy (tylko nie niebieskie) za 31-33zl
dziala to dobrze ale sterowanie ogranicza sie jedynie do poglasniania i sterowania jednego przekaznika (wlaczanie lub np mute), a cena koncowa to ok 100zl.
za takie pieniadze masz zdalnie sterowany preamp cyfrowy z duzo bogatsza paleta komend itp

Pawel S. napisał:
od kilku lat koles sprzedaje te alpsy (tylko nie niebieskie) za 31-33zl
Możesz podać, gdzie takie alpsy można kupić? Oczywiście alpsy z silniczkiem ;)

Pawel S. napisał:
za takie pieniadze masz zdalnie sterowany preamp cyfrowy z duzo bogatsza paleta komend itp
Z tym, że mi nie zależy na bajerach typu zegar, stoper, licznik kilometrów itp. Wystarczy mi samo podgłaśnianie. Z drugiej zaś strony są różne opinie na temat preampów cyfrowych - niby kiepski dźwięk, zniekształcają sygnał i wprowadzają szumy. Mi zależy na tym, żeby sygnał po drodze był jak najmniej zniekształcany.

pegelmesser napisał:
ja mialem dlatego polecilem;) jesli potrzeba tylko regulacji glosnoscia i przekaznikiem do koncowki mocy to jaknajbardziej celny uklad. do modulu jednak trzeba male trafko i jesli sie nie ma a trzeba kupic to warto sie zastanowic nad czym innym.. co do potka, w wielu wzmakach sa zwykle potki i ludzie nie narzekaja.. wiec to tylko luzna propozycja;)

witam,
ale z tego co widze polecacie mi sam moduł do samodzielnego złożenia, a ja nie rozmawiam o jakis elmentach poszczegolnych tylko o czyms konkretnym , kompletnym co spelnilo by moje wymagania? Jesli juz mialbym skaldac sam wzmak to raczej wykorzystal bym tda7924 w mostku na kocnowke i zwykly przewdzmak z regulacja, po co mi cyfrowy i pilot?:)

aa i ponowie pytanie jakie głośniki byście polecili do 600zl 4ohm właśnie żeby użyc z miniewieza puki co, a pozniej do kolejnego wzmaka?

http://www.allegro.pl/item517042413_pioneer_a_88x_elite_1000w_potega_mocy.html
a ten wzmacniacz 1kw poboru prądu chyba dobrze świadczy?

bart210 napisał:
Możesz podać, gdzie takie alpsy można kupić? Oczywiście alpsy z silniczkiem
na allegro ;]
teraz nie widze tej aukcji ale masz taki sam od kogos innego http://www.allegro.pl/item526432406_potencjometr_z_silnikiem_firmy_alps.html
tanx napisał:
Jesli juz mialbym skaldac sam wzmak to raczej wykorzystal bym tda7924 w mostku na kocnowke i zwykly przewdzmak z regulacja, po co mi cyfrowy i pilot?:)
bo kolega myslal ze chcesz gotowca wlasnie ze wzgledu na takie bajery

tanx napisał:
aa i ponowie pytanie jakie głośniki byście polecili do 600zl 4ohm właśnie żeby użyc z miniewieza puki co, a pozniej do kolejnego wzmaka?
to juz nowy temat praktycznie bedzie...

Pawel S. napisał:
[bo kolega myslal ze chcesz gotowca wlasnie ze wzgledu na takie bajery

Nie, jak najbardziej nie zalezy mi na pilotach tid. Bardzo zalezy mi na mocnym nisko schodzącym basie i duuzej mocy:)

A co do głośników może i racja trochę poczytam teorii o budowie, działaniu dobieraniu i założę oddzielny temat w sprawie głośników:)

Z tego co pamiętam ATTiny2313 to odpowiednik AT90s2313 jeżeli chodzi o obudowę i rozkład pinów. ATTiny to jednak inna rodzina procków (AVR), AT90.. to jeszcze stara '51-ka. Czy program da się przenieść? A to zależy. Jeśli był napisany w assemblerze - napewno nie, trzeba od nowa. Jeżeli w C - trzeba go trochę zmodyfikować (inna obsługa protów, przerwań itp), Jeżeli w Bascomie - pewnie będzie mniej modyfikacji kodu jak w C, ale ile - nie wiem, akurat Bascom'a najmniej używałem.

tego się właśnie obawiałem. pytałem ze względów oszczędnościowych :]
tak trzeba AT90s2313 gdzieś w necie wypatrzeć i pewnie z 20zł + koszt przesyłki a ATTiny2313 się jeszcze w szufladzie walają :cool:

Powrót