• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ambitny projekt obudowa stylizowana Focal UTOPIA III MAESTRO

Reakcji
0
Witam wszystkich kolegów z forum
Mam zamiar zbudować kolumny wyglądające jak focal utopia III maestro ale nie jestem oblatany w głośnikach i nie wiem jakie głośniki zastosować do tego projektu chciałbym aby to dobrze współpracowało ze sobą i dawało miłe wrarzenia z odsłuchu .
Ale nie może zabraknąć mocy gdy chce poczuć ciarki na plecach :lol:
mój budżet na przetworniki to ok 800PLN
maestro-utopia.jpg

Skrzynki będą, miały zawsze taki sam koszt. Jeśli chodzi o 3drogi w Twoim budżecie to niewiele masz do wyboru...
http://stx.pl/search?st_search[search]=fx-200&st_search[and_search]=1&st_search[detail]=
No i trzeba pamiętać, że w obudowie która sobie zaplanowałeś, trzeba będzie zrobić korekty na zwrocie...

W sumie ciekawy problem, czy da się złożyć sensowne 3 way za 800zł na głośniki. Nom prawie sie da, bazujac na ofercie LS :
vifa DX 25 - 85zł
fountek 146 - 160zł
fountek 200 - 208 zł
x2
suma : 906zł

mój budżet na przetworniki to ok 800PLN
przeciez tu samo lakierowanie bedzie tyle kosztowalo! :D

---------- Post dodany o 14:49 ---------- Poprzedni post o 14:47 ----------

W sumie ciekawy problem, czy da się złożyć sensowne 3 way za 800zł na głośniki. Nom prawie sie da, bazujac na ofercie LS :
vifa DX 25 - 85zł
fountek 146 - 160zł
fountek 200 - 208 zł
x2
suma : 906zł
ja mam juz zaplanowane 3 drogi za 1000zl
MDS08 + GDM AWX + wavecor
220 + 150 + 120zl

glosniki dobrane swiadomie i juz niedlugo rusza prace ;)

Taka obudowa to jest Obudowa Że Hej, ale że też w detalach i rozmiarach nietypowa, obawiałbym się skoku na taki poziom, gdy
nie jestem oblatany w głośnikach i nie wiem jakie głośniki zastosować do tego projektu
Również zwrotnica najbanalniejsza nie będzie. Budżet na dobrze grające (z średnio grającymi żal kłaść pracę w taką obudowę) 6 przetworników 800 zł... Sumarycznie przedsięwzięcie może się okazać Mission Failed.
Rozważyłbym większy budżet lub prostszą koncepcję.

Tak, jakoś pominąłem tę bździnkę wysokotonową tam pomiędzy. Co nie zmienia morału przesłania: współczynnik cenosztuki spada tym bardziej i chyba we wspomnianym budżecie prędzej jakąś karykaturę brzmieniową się wybuduje niż coś w miarę sensownie grającego.

No cóż, skoro "bździnka" zostanie pominięta i całość złoży się z 3 przetworników STX na stronę, czyli z wzoru Focala wykona się projekt na STX, to tak, prawdopodobnie tak, zdając sobie sprawę z proporcji tego co we wzorze do tego co w modyfikacji. Trudno mi obiektywnie umiejscowić przetworniki STX na jakiejś uniwersalnej skali jakości i brzmienia, cenię tę firmę, sądzę, że są nienajgorsze i wiele osób jest z STX zadowolonych. Jeżeli oczekiwania nie będą przesadne, tj. projekt celuje skromnie na uczciwe HiFi a budżet wystarcza, końcowy efekt może zadowoli Vigasyu.
Wątpliwość miałem taką, czy sobie poradzi... Bo to takie proste i tanie wcale nie będzie.
Ale będę kibicował namiętnie.

Comandante W, tak czytam i czytam to co piszesz... jednak wole rozmawiac z inzynierami :/ (bez urazy ;) )

osobiscie tanich STXow bym nie kupil. wg mnie np stare tonsile tu brzmia ciekawiej. ale za te pieniadze nie mamy w czym wybierac

Będzie na co popatrzeć. 4 x 10cali zrobią wrażenia na każdym...
Szkoda tylko że nie będzie czego posłuchać.
ale co ja na to poradze ze autorowi zalezalo na wygladzie?

Powrót