• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Amplituner - prośba przy dokonaniu wyboru

• Autor wątku Autor wątku GTK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

GTK

Reakcji
0
Witam serdecznie,

Od jakiegoś czasu zamarzył mi się zakup używanego amplitunera, głównie do wykorzystania przy odsłuchu stereo + 5.1 do filmów,

Budżet:

500 -1000 zł

Wymagania:

Obecnie jest stereo wzmacniacz marantz pm-55 + kolumny mission m70 (w przyszłości chciałbym je wykorzystać jako satelity do 5.1) nie chciałbym kupować niczego co zagra gorzej od tego wzmacniacza a niestety naczytałem się
wielu negatywnych o amplitunerach z niższej półki i trochę w sumie się zniechęciłem do kombinowania.
Zastanawiam się czy są takie amplitunery, które mają wyprowadzony wzmocniony sygnał pod sub (oraz cyfrowy crossover i regulację fazy) tak aby można było podłączyć bezpośrednio pod pasywną kolumnę. Jesteście w stanie coś zasugerować?

W podobnym "klimcie"-Koda AV600-900 W poboru,7.1 kanałów-mimo różnych opinii,mam od 7 lat i nie narzekam,do kupienia chyba tylko używane.

do 1000 zł może uda Ci się wyrwać Harman Kardon AVR 355 ma niezłe stereo jak na ten przedział cenowy powinien Ci podpasić - jeżeli zdecydowałbyś się wydać tak ok 1500 zł wybór będziesz miał znacznie lepszy i tu np Onkyo TX-SR 875 lub ONKYO TX SR 806 będziesz miał już niezłe stereo jak na amplituner - niestety najlepiej gdybyś miał możliwość odsłuchu sprzętu , który chcesz kupić w innym wypadku to w zasadzie loteria - każdy lubi coś innego:)
Pozdrawiam i życzę powodzenia w "polowaniu"

Do tysiąca można wyrwać jeszcze DENON-a AVR 1909 którego mam i jestem zadowolony.

A ja od siebie moge polecic ampli cambridge audio azur 540r do dostania za ok 600zl.
Sprzety tej firmy malo popularne w Polsce, co nie znaczy ,ze nie są godne uwagi a wrecz przeciwnie.
U mnie gra narazie w stereo , czysty, naturalny dzwiek.
NIestety nie mam za bardzo z czym porownywac tego ampli , ale moze ktos inny potwierdzi moja propozycje.

drotom, te sprzęty, które proponujesz to już chyba wyższa liga (THX), bardzo mi się podobają ale jednak cena już jest dla mnie nie do przyjęcia - czy amplitunery zasadniczo gorzej grają od wzmacniaczy stereo? z czego to wynika? a ten cambidge audio tez wygląda sensownie

zasadniczo ampli powinien grac gorzej, wynika to z konstrukcji tegoż urzadzenia.
Po prostu ma on słuzyc jako kino domowe, czyli najwieksza uwage przywiazuje sie do procesorow dzwieku i toru audio.
Przy bogatej wiedzy inzynierskeij i sprycie mozna stworzyc dobry ampli w stereo niskim kosztem :)

cardiano, moje obecne kino domowe opiera się w 100% na rzeźbie:

1. dual cv 1460 jako stereo front
2. yamaha ca-VI jako stereo tył
3. Unitra WS-503 jako centralny

Suba nie trzeba bo stereo ma bardzo duzy zapas mocy, wszystko zbudowane zostało z komponentów, które były na stanie - konfiguracja niszczy wszystkie inne zestawy, które miałem przyjemność słuchać, upierdliwe jest jedynie sterowanie całością

tak to prawda zarządzanie całością jest kłopotliwe ale efekt jaki można uzyskać metodą eksperymentalną niszczy wszystkie pseudo kina domowe, słuchałem kin za 800zł i dla mnie to jest żenada mimo dts i 5.1 :), a na ten cabridge audio się czaje bo wygląda rozsądnie

Na polskich forach znalazlem jeden moze dwa testy tego produktu.
Znacznie wiecej znajdziesz na zagranicznych.
Milej lektury i powodzenia w "polowaniu".
Daj znac jak znajdziesz odpowiedni sprzet, bo ja najpierw bylem przekonany ze kupuje denona potem HK i na koniec wybralem CA :]

Ostatnia edycja:
Powrót