• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

anty-szumy

Reakcji
0
zna ktos jakies dobre programy, ktore likwiduja w jakims stopniu szumy w muzyce? jest cos takeigo wogole? mam SB live jakby co :)
podobno w Audigy jest taka mozliwosc moze u w Live'ie :) tez jest :)

Audigy a Live to niebo i ziemia, w Audigy jest tyle opcji ze jeszcze wszystkich nie poznalem ;]

:) tak mowisz?? niedlugo bede kupowal nowy komp na studia to mzoe sie zaopatrze w audigy :), nie sa az takie drogie chyba :) ze 200zł i cos sie znajdzie na allegro :D, bo szczerze mowiac to live to praktycznie to samo co zintegrowana z plyta :| (Ac '97), tyle ze gratis ja dostalem kiedys jak kin(k)o domowe kupowalem creativa :), ale kina sie pozbylem a karta zostala :D

Re: anty-szumy

greg00 napisał:
zna ktos jakies dobre programy, ktore likwiduja w jakims stopniu szumy w muzyce?

to zależy co ci szumi, czy karta, czy są szumy w sygnale ? I czy chcesz te szumy usuwać na bierząca czy coś edytować?

hm... niektore mp3 szumia, wiec to wina mp3 a nie sprzetu :) (chyba) karta w jakims stopniu tez szumi napewno, bo to tylko SB Live :). a co do usuwania szumow to chce je usuwac tak zeby bylo dobrze :) nie znam sie na tym, jeszcze nie usuwalem :)hehe

Live wam szumi ?? No rozumiem ze to nie jest super hi end ale jego szumy w porównaniu z szumami wzmacniaczy jakie podłaczanice do tej karty to niebo a ziemia. Tak na prawde to wzmacniacz szumi , karta ma pomijalne szumy, przynajmniej mój egzemplaż ;) .

Porównywanie jej do zinterowanej to przesada , jak napisał kolega wyżej. Ostatnio zmierzyłem swojego zintegrowanego super realteka 850 , całe 7.1 kanałow (lol po co az tyle). -3dB na 15kHz , przy 20kHz jakież -15dB. To są właśnie zintegrowane karty panowie. Nawet pomiarów w SW nie da sie zrobić :/ .

Jak z kompa do docheodzę do wniosku ze tylko spdif ma sens lub naprawedę dobra karta muzyczna ale to i tak sie kablem sygnałowym wessa śmieci jakie komp sieje.

hehe :) no moze troche przesadzilem :)hehe, no ale szumi, mozliwe ze to i wzmaciacz nie wiem :) mam RXV440 jak zrobie glosno a nawet nic nie wlacze na kompie to slysze szum... :) wydawalo mi sie ze to wina sygnalu :)

Yoshi bez przesady z tym szumieniem wzmacniacza, mój 400W wzmacniacz DIY nie szumi ani ciutke, dopuki nie podepnę go pod karte(SBLive) wtedy szumi jak może bałtyckie ;)
Powiem inaczej to nie wzmak szumi tylko wzmacnia szumy z karty muzycznej dlatego wychodzi kiszka, najlepiej dać jakiś potencjometr pomiędzy kartą i wzmacniaczem i dobrać taki poziom co by szumy były minimalne.

a co w takim przypadku ze jak mam podpietego suba pod kompa nie szumi, jak wylacze kompa (a sub nadal wlaczony) szumi cholernie tak samo jak odepne kabel z kompa tez szumi. co o tym myslicie? kabelek zrobic jeszcze raz?:)

Powrót