• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ARN-226 03/4 jaka pojemność obudowy dla subwoofera

Reakcji
0
Witam,
znalazłem ostatnio w piwnicy dwa głośniki TVM acoustic ARN-226 03/4
Były włożone w jakąś tubę BR - naprzeciw siebie, ale chciałbym zbudować dla nich oddzielne paczki zamknięte. Proszę o podpowiedź, czy obudowa pojemności 21-22l. będzie dla tych głośników odpowiednia ? Próbowałem ją wyliczyć w winISD ale jakieś dziwne wyniki mi wychodzą .. dlatego zwracam się do fachowcó

Parametry głośnika: http://reproduktory.tvm-valmez.cz/woofer-arn-226-03-p-68.html

z góry dziękuję za podpowiedź.

30 litrow jest bez sensu bo w samochdozie zmarnuje tylko miejsce...
smialo rob te 20 litrow ;)

Wolałbym właśnie 20 litrów, bo z czasem mam plan zmiany głośnika na np. powerbass M10 a on bardzo fajnie gra właśnie w 20 l. :D .

Słuchał może ktoś z was kiedyś tego głośniczka w takiej obudowie ?? jest to coś warte czy lepiej od razu szukać jakiegoś innego ?? W większości słucham muzyki pop i wolę szybszy basik - nie koniecznie musi wyciągać szyby z uszczelek - przede wszystkim ma on grać dla mnie - a nie dla wszystkich dookoła (chyba wiadomo o co chodzi) :)

śmiało montuj, przecież nic nie ryzykujesz, myślę że będziesz zadowolony. słuchałem i było całkiem miło.

Powrót