• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ARN-226-03/8 x2

• Autor wątku Autor wątku ZAP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

ZAP

Reakcji
1
Wtiam

Potrzebuje odpowiedzi czy na 2xARN-226-03/8 wystarczy 45 L closed ? maja zagrać w samochodzie takze nie muszą bardzo nisko schodzić.

Dzięki za odpowiedzi. Te dwie tesle beda napędzane w aucie przez TDA1562Q. Myśle ze narazie mi wystarczy. Nie chce robić łomotu po prostu lekki basik dla samego siebie. Tylko auto duże - opel omega sedan. Mieliście do czynienia z tą końcówką? Szczerze mówiąc nic mocniejszego i prostrzego na 12 - 14 V nie znalazłem.

beznadziejny wzmak...
daj sobie z nim spokój - kup jakąś używkę na allegro.
Mała moc, beznadziejna kontrola, potrafi tylko zabuczeć, nie napędzi tego głośnika, kosztuje drogo, diy w samochodzie, szczególnie takie budżetowe to imho pomyłka - samochód to za droga rzecz żeby go sobie palic raz na jakis czas, a z tą końcówką miałem złe doświadczenia ;]

u mnie ta końcówka kosztuje 30zł radiator kondensatory rezystory itp mam. + ok 10-20 zł na aktywny filtr. w sumie ok 50zł. Jaki moge używany wzmacniacz kupić za tyle na allegro ?
Który oczywiście bedzie miał prawdziwe 50 W.

ZAP napisał:
w sumie ok 50zł. Jaki moge używany wzmacniacz kupić za tyle na allegro ?
Który oczywiście bedzie miał prawdziwe 50 W.
:shock: a ja sprzedalem 80-90W solinga za 40zl ;]
za 100zl masz nowego tonsila - a za ok 100-150zl masz pelno blaupunktow 4 kanalowych :P

no bez przesadny ;] przeciez taniej podlaczyc pod radio niz pod to
ZAP napisał:
bo nie mam zamiaru pchac sie z kosztami w JBL sony kenwooda czy cos w tym rodzaju.
akurat tego bym ci nie polecil :lol:
http://www.allegro.pl/item344850066_wzmacniacz_blaupunkt_gta_4s_tanio_uszkodzony.html jak masz zdolnosci...
http://www.allegro.pl/item340357846_wzmacniacz_samochodowy_2x150_w_tonsil_ws_380.html 2x50W bedzie mial
http://www.allegro.pl/item344436568_magnat_g_l_a_d_i_a_t_o_r_360.html
http://www.allegro.pl/item346892049_blaupunkt_gta_280_425w_gwarancja_nowy_.html
no i ogolnie mozesz polowac na blaupunkty, mac audio i podobne zabawki

Dzięki Paweł S za fatyge ale zaden z tych raczej mi nie odpowiada. Do kazdego z nich musze robic i tak filtr to raz a dwa troche za drogie. Mówiłem juz ze nie chce pchac sie w koszta dlatego po negatywnych opiniach Takero i pizdzika na temat TDA1562Q chciałem dla niego znaleść jakąś alternatywe, ale widze że będzie ciężko... .

Oczywiście te wzmacniacze na pewno zagraja lepiej od tadeusz ale zastanawiam sie po prostu czy jest sens...

ZAP napisał:
Do kazdego z nich musze robic i tak filtr to raz a dwa troche za drogie.
tylko do tonsila - i pokazalem pierwsze z brzegu
jak sie postarasz to kupisz cos taniej
sens jest dozbierac na w miare pozadny wzmacniacz 4 kanalowy - zawsze starczy na dluzej :P

Nie chodzi mi o coś na dłużej tylko na teraz :>. jak bede chciał audio na dłużej to zainwestuje 1kzł aby zeby wszystko miało ręce i nogi.
Obecnie kupiłem radio kenwooda KDC-3090R za 100 zł na allegro.
za te dwa ARNy dałem 50 zł
bude i wykonczenie terminale przewody nic mnie nie beda kosztowac bo wszystko mam.
dlatego nie chce pakowac nagle 150 zł na wzmacniacz 4 kanałowy bo to nie ma sensu w tej chwili.
Dlatego chciał bym cos skromnego do 50-60zł :)

ps. Takero ?! Te TDA zapaliło Ci samochód ? czy ja dobrze rozumiem ?:p Bo wiecie ja mam butle z gazem w bagarzniku :D

to narazie podlacz te tesle pod radio - brat tak jezdzil z jednym ARNem i jakos mu sie podobalo - tylko ze juz niemam pary ARNow :evil:
ZAP napisał:
Bo wiecie ja mam butle z gazem w bagarzniku
jak w wypadku zmasakrujesz samochod w takim stopniu ze go nikt nie pozna to i tak butla bedzie cala :P nawet niemasz pojecia jakie wymagania musi spelnic taka butla...

wypadek a pożar :> troche różnica. Pod radio mówisz ? hmm tylko pytanie czy można zmostkować tylni kanał... . na radiu jest napisane 4x45W ale pewnie ma albo 4x12 albo 4x20-22 W wiec przy dobrych wiatrach uzyskał bym ok 40 W myśle ze by starczyło. Tylko nie mam pojęcia czy można zmostkować czy nie.

[ Dodano: 2008-04-15, 19:11 ]
znalazłem instrukcje radio ma max power = 4x48 a nominalnie 4x28W napisane jest tak
"full bandwidth power (DIN 45324, +B=14.4V) ............. 4x28W
Niestety o mostkowaniu tylnego tylnych kanałow nic nie jest napisane.

ZAP, no raczej nie zmostkujesz radia

a tez ARNy polecam w isobaric;) sam tam mam w autku;) fajna mala paczka;))

chwilka - taki arn kosztuje 30 parę w porywach do 40zł ,więc dwa kosztują jakieś 90zł z przesyłką , czy dodatkowe 50zł więcej to naprawdę aż tak dużo jak za 2 klasy lepszy głośnik ? :)

Powrót