• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ARN-226-05/8 jako subwoofer.

Reakcji
0
Witam.

Dostałem od znajomego 2 głośniki ARN-226-05/8
i zastanawiam się czy będą dobre do subwoofera.
Moje pytanie to:
- obudowa band-pass czy bass-reflex a może zamknięta.
która komora ma być większa a która mniejsza (band-pass)
- jaki filtr dolnoprzepustowy zastosować. (cewki,konde.itd)
- jakią objętość zastosować.
- czy stosować jeden czy dwa głosniki
Co do winISD to wprowadziłem dane i zabardzo nie kapuje.
- jak najlepiej ma wyglądać wykres
Różne objętości próbowałem i nie wiem jaka najlepsza bedzie.
wymiary wachają się:

H od 635 do 1120 W od 370 do 520 D od 260 do 470

Pomocy!!!

Mój pokój to około 18m2. Co do wzmacniacza to 6x100W na subwoofer jest oddzielna regulacja wzmocnienia.

Prosze o szkice w miare możliwości.
Z góry dziękuje.

No no no :) Arty trzeba przeczytać nie ma innej możliwości. Przesymuluj go troche i sie dowiesz. Na dodatek z tego co pamietam była o tych głośniczkach mowa nie raz :)

napewno nie band pass - jest przereklamowana zdecydowanie...
tym bardziej że ten głośnik się do niej nie nadaje ...
użyj opcji szukaj a dowiesz się więcej.

Ten głośnik nie nadaje się na suba! Tym bardziej wersja 05... Ona jest do obudowy closed, ja mam wersje 07 z podwójnym magnesem (większa od pozostałych 226 efektywność) w obudowie b-r no i nie ma zbyt wiele basu!

Dzieki za wszystkie odpowiedzi.
To wygląda na to że najlepiej mam pozbyć się ARN i szukać dalej.
A może jakiś subik na STX?

Wciąż prosze o rady.

już lepiej :)
powiedz ile kasy masz ,czy koniecznie chcesz pod ampli bezpośrednio podłączać ?
te 100w z ampli to przy ilu R ?

Około 250-350 zł no może 400 na wszystko
jeszcze jedna rzecz sub mam służyć do kina dom. i słuchania muzyczki takiej spokojniejszej.
Co do ampli to jest troszke taniej ale napewno kosztem jakości. Nie koniecznie pod ampli. Ampli ma 120W przy 4, 100W przy 6 i 80W przy 8. dane producenta.

To bierz STXa 30 300 4 AP :D
kosztuje chyba 137zł, więc w 200zł powinieneś się zmieścić z obudową i wykończeniem.
Reszte kasy zacznij na wzmaka odkladać :)
Chwilowo możesz z ampli zasilać ,jak będziesz miał kase kupisz prawdziwego wzmaka do suba :)
co do obudowy do ww głośnika to użyj opcji "szukaj", temat był nie raz poruszany.

Wamcniacz na tadkach masz u irka za małe pieniądze ze wszystkimi bajerami.
Taka moja rada jak masz 400zł na suba to kup na allegro peerllessa sls 8", albo ravemastera 10" na mivoc.pl za 240zł głośniki o lata lepsze od stx'a i mniej watorzerne.
Pozdro.

No ba to nic tylko brać!!
Tylko do niego byłby potrzebny conajmniej mostek na TDA (który pracuje niestety tylko z 8ohm)

ja proponuje zapoznac sie z oferta altrona. za pare groszy mozemy miec mlodszego brata holtona 200w. w sam raz za mala kase

Powrót