• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Arta ->VituixCAD

Reakcji
13
Witam,
Porównuje pomiary kompletu ze zwrotnicą z pomiarami samych głośników + symulacja zwrotnicy w VituixCAD. Wyniki nie są identyczne. Wydaje mi się, że faza ma tu znaczenie. Przeczytałem co znalazłem na forum, robię tak:
Pomiary bramkowane, ta sama długość oraz punkt początkowy, komplet daję jako overlay następnie wczytałem tweeter oraz woofer i podłączyłem zwrotnicę zgodnie ze stanem rzeczywistym. W parametrach głośników podałem przesunięcia w osiach względem mikrofonu.
Czy poniższy wynik jest zadawalający, czy wykresy powinny się idealnie pokryć? Przerywana - pomiary, ciągła symulacja.

To powyżej to jest wykres listening window, wykres reference angle wygląda podejrzanie źle:

Który z wykresów radzicie brać pod uwagę?
Dlaczego tak się dzieje?

Jeśli pomiar z tego samego punktu, nie dawaj przesunięć, wszystkie na 0. I wtedy powinno się pokryć.
Odległości wstawiasz wtedy, gdy każdy głośnik mierzysz z jego osi. Wtedy musisz... Jak by to.. ustawić wirtualny punkt pomiaru-odsłuchu wprowadzając geometrię rozmieszczenia głośników.

Z 1m? jakieś głupoty tam masz.

Jesli masz mozliwosc zapisu plikow Pir, to po pomiarze dwukanalowym niczego nie ruszasz, tylko zapisujesz do pir. Nastepnie konwersja z IR to FR w Vituixie.

Tak jak wspomnial kolega Micwoj, nie ruszaj geometrii XYZ.

Dziękuję za odpowiedź, jak zwykle profesjonalna pomoc. Pomiary robię w Arcie, bazowałem na opisach na forum, coś spartaczyłem. Po imporcie czystych odpowiedzi impulsowych i zamianie na spektrum, wykresy praktycznie się pokrywają.

Mam jeszcze dwa pytania:
1. Jak bardzo ważna jest analizy ch-ski w pionie? Zauważyłem, że jest spora różnica przy pomiarze na wysokości woofera i tweetera. Niewiele trzeba, żeby się o tyle przemieścić na kanapie.

2. Może to głupie pytanie, ale jak dużo korzystacie z metody strojenia zwrotnicy poprzez " scrolowanie" parametrów w poszczególnych filtrach, i innych obwodach? Wklejam z biblitoeki filtr, pułapkę, korektor impedancji i po wstępnych ustawieniach kólkiem myszy ustawiam bazując głównie na obserwowaniu wykresów. Wygląda to dobrze, niemniej często odbiega od teorii (szerokie odległości międy filtrami, impedancje inne niż rzeczywiste).

Scrolujemy cały czas panie kierowniku ;). NIe wiem czy ktoś z bibliotek w ogóle korzysta? Co znaczy impedancje inne niż rzeczywiste? Powinno ci się ładnie wszystko pokrywać.
Odnośnie różnic w zależności od wysokości, to przesunięcie mikrofonu o 10cm w odległości metra, to kilkanaście stopni, powinieneś już widzieć różnice. Nie wiem jak duże masz na myśli. Pokaż.

Scrolujemy cały czas panie kierowniku ;). NIe wiem czy ktoś z bibliotek w ogóle korzysta? Co znaczy impedancje inne niż rzeczywiste? Powinno ci się ładnie wszystko pokrywać.
Odnośnie różnic w zależności od wysokości, to przesunięcie mikrofonu o 10cm w odległości metra, to kilkanaście stopni, powinieneś już widzieć różnice. Nie wiem jak duże masz na myśli. Pokaż.

Nad pytaniem jest obrazek, gdzie nałożyłem dwa wykresy, pomiar na osi TW i WF. WF to ten niebieski wykres z dziurą.

Co do scrolowania, to pisząc impedancja myślałem o rezystancji potrzebnej do wyrównania poziomów TW i WF. teoretycznie wyszła mi gdzieś mniejsza, niż praktycznie, patrząc na poziom wykresu.

Niestety, znalazłem przykłady lepszych rozwiązań, ja musiałem dodać dwa filtry, pułapkę i korektor impednacji, ktoś uzyskał podobne wyniki dodając jedną cewkę. także, ten...

Jeszcze jedno pytanie, znowu głupie. Zauważyłem, że bardzo prostą metodą osłabiania wysokich tonów i polepszania niskich jest dodawanie na TW rezystora. Metoda szalenie prosta w implementacji, tania, szybka i dająca dobre efekty. Wystarczy się zaopatrzyć w rezystory 1,2,4,8 Ohm i można wiele potestować.
Co jeszcze można w podobny tani i szybki sposób zmienić, aby dostosować/zmodyfikować brzmienie?

Co jeszcze można w podobny tani i szybki sposób zmienić, aby dostosować/zmodyfikować brzmienie?

Baw się w symulatorze i mieszaj. De facto wpływ ma nawet lokalizacja tego rezystora. Możesz go podzielić i dać np. pół przed głośnikiem, a pół przed filtrem. Też będzie inaczej działał.
Mi Luszti kiedyś dał poradę: "zacznij od cewki na średnim i kondensatorze na wysokim. I dalej komplikuj aż będzie dobrze" I coś w tym jest. Ułatwia dodanie najpierw korektora impedancji na rezonansie.

Powrót