• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Asus Nexus II LTE - Dźwięk z DAC'a jest tylko w mono

Reakcji
0
Witam serdecznie.

Mam problem z tabletem Asus Nexus LTE 2013. Ma on zainstalowanego androida 6. MOB30X z nakładka Timur's Kernel v4.0-Final b105
Po podłączeniu kabla otg-y i zewnętrznego DAC'a wszystko ładnie chodzi tyle ze dźwięk jest w mono. Sprawdzałem dac Behringer UCA202 i 2 szt popularnego PCM2704 - na żadnym z nich pod Nexusem nie gra w stereo. Dac'i podpięte pod komputer albo pod telefon (huawei mate10) graja w stereo bez problemu.
Sprawdziłem tez Asusa Nexusa 2013 Wi-Fi z Timur's Kernel v4.0 - tez nie ma stereo, DAC'i grają ale tytko w mono. Kolejny test to asus nexus v1 - tam na tych samych DAC stereo jest
Wychodzi na to ze coś jest ze sterownikami lub ustawieniami w Nexusie LTE

Sygnał z wyjścia słuchawkowego w Nexusie LTE jest w stereo. Co ciekawe podłączyłem jakiś najtańszy chiński DAC w kształcie fortepianu - stereo jest! ( nie ma żadnych oznaczę, ani na obudowie ani na procku, a sam tablet wykrywa do jako unknow audio manufacture) . Niestety jakość dźwięku jest tak kiepska, że nie do zaakceptowania

Próbowałem w opcjach programisty zmieniać /wybierz konfiguracje USB/ z MTP na Audio Source ale nic to nie zmieniło.
Co może byc nie tak ze DAC nie chce grac w stereo w asusach nexusach 2013?

Wgraj jakiś inny kernel albo nawet jakis pewny rom typu Lineage/Cyanogen czy RessurectionRemix z xda( kupiłeś uzywany tablet?)

Ostatnia edycja:
Mam 2 takie tablety, jeden wi fi drugi LTE. Na obu jest to samo. Na oryginalnym obrazie systemu bez nakladki tez działa w mono

tylko ze ten nexus ma wbudowane głośniki stereo i ogólnie to obsługuje stereo, problem się tylko pojawia jak podepnę DAC, wtedy gra w mono. Zaraz zacznę po kolei instalować rom'y dostępne na Nexus Rool toolkit i zobaczę czy na wcześniejszych wersjach tez będzie problem

Zainstalowałem Androida 5.1.1 kompilacje LMY48T i tu stereo jest poprawne - czyli android 6 nie radzi sobie z PCM BurnBrown texas.
Pytanie teraz jak to obejść? Do prawidłowego działania tableta w aucie, jest mi niezbędny Timur's Kernel v4.0-Final b105, a on jest przygotowany na wersje 6.0.1
Kupić innego DAC'a?
Co jest godne polecenia z wyjściem optycznym i nie na kościach BurnBrown ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

dzięki ruffpl za link ale tak jak pisałem wcześniej, potrzebuje Timur's Kernel v4.0-Final b105 ktory jest na wersje 6.0.1 do auta

Powrót