• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Audax HM170Z16 - prośba o pomoc w znalezieniu projektu.

Reakcji
3
Witam.

Mam aerożelowe midwoofery Audaxa HM170Z16, szukam projektu najlepiej dwudrożnego monitora z tym przetwornikiem. Wersja, którą posiadam jest chyba najnowsza - powierzchnia membrany jest matowa, pokryta mikroziarnistą antracytową powierzchnią. Chciałbym to połączyć z tytanowymi kopułkami Audax TW025A20 lub Satori TW29RN-4.

Znalazłem podobny projekt z przed wielu lat z podobnymi głośnikami HM170Z18 i kopułkami aluminiowymi o identycznym oznaczeniu i praktyczne tych samych parametrach, nawet rezonans w 26 kHz jet identyczny z wersja tytanową.

http://www.diyaudio.gr/oldmylo.htm

Docelowo chciałbym słuchać tego jako monitory w OZ ze wspomaganiem subwooferem aktywnym z aktywną zwrotnicą z pełną możliwością korekcji fazy, częstotliwości podziału i stromości filtra.

Chciałem zapytać, czy ktoś z Kolegów pomógłby pomierzyć posiadane głośniki i zaprojektować optymalną zwrotnicę i obudowę. Nie ukrywam, że zależy mi na fizycznym wyrównaniu centrów akustycznych głośników w tym projekcie. Chciałbym to uzyskać przez odpowiednie pochylenie przedniej ścianki lub odpowiedni uskok w grubości obudowy. Jednak rozwiązaniem bezkompromisowym i uniwersalnym, ktore pozwoli w przyszłości bezproblemowo eksperymentować z innymi tweeterami, jest zaprojektowanie osobnych skrzynek dla midwooferów i tweeterów z możliwością ich przesuwaniem względem siebie w osi odsłuchu.

Będę zobowiązany za każdą merytoryczną pomoc i podpowiedź.

PS. Bardzo chciałbym posłuchać tego duetu z fizycznym wyrównaniem przetworników i filtracją I-rzędu.

1 rzad akustycznie, to z tym głośnikiem raczej nie ma szans, ale 2 rzad pewnie można by było sprobować. Poza tym raczej bym zachęcał do przetestowania rożnych rozwiązań, bo może się okazać, że lepiej zagrać coś, czego nie brałeś pod uwagę.

Załączam pomiary impedancji tych Audaxów, niestety nie bardzo jestem w stanie zrobić pomiarów charakterystyki przenoszenia. Czy ktoś z Kolegów byłby w stanie pomierzyć te głośniki?

Tutaj jeszcze trochę informacji o poprzedniej wersji z błyszczącą membraną.

https://aarv.fr/Audax-HM170Z16/en

Ostatnia edycja:
Skoro pomierzyłeś im już impedancję to trzeba było też pomierzyć t/s'y. Wiedział byś jaką budę robić +/-.

To pomiary z przed roku, obecnie nie mam możliwości. Postaram się zmusić moją EMU0404USB do współpracy z Windows 10 64, jak się uda to postaram się pomierzyć TS tych głośników.

Powrót