• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Audiobahn AW1051T jaka zmontowac obudowe?

Reakcji
0
parametry znalazlem takie:

Fs 42,7Hz
Qts 0,82
VAS 20L
Xmax +/-13mm

nie wiem jak to z tymi 2 cewkowymi jest dlatego pytam, jak by to byl normalny jedno cewkowy to bym sobie policzyl i wszystko, a w tym momecie nie jestem pewien,
wiec moze mi ktos pomoze

Vas to nie sugerowany litraż obudowy...
Ale tak czy inaczej głośnik przeznaczony do małych zamkniętych buda, poszukaj noty producenta który na pewno pisze coś o optymalnych budach.

ok,
jeszcze jedno mnie interesuje mam np takiego moncaora hpb 1502, jak najlepiej go podlaczyc? pod jeden kanal na 2 omy czy do lewego jedna cewke do drugiego druga?

oleczek1988 napisał:
VAS 20L - tak jak zaleca producent 20L
ale dales ciala :P
MoJojojo, podlacz kazda cewke do jednego kanalu tylko upewnij sie zeby kazdy kanal dostal identyczny sygnal. jak bedzie roznica na basie w kanalach to zagra ale jak bedzie "grala" tylko jedna cewka to bedzie ciszej...

Pawel S. napisał:
VAS 20L - tak jak zaleca producent 20L
ale dales ciala :P

UWAGI MODERATORA
To już "mała" przesada była, następnym razem zanim coś takiego napiszesz policz w myślach do 10, wyciągnij się i nie emocjonuj się tak.
(Tym bardziej że nie masz racji, vas to nie maksymalny litraż obudowy dla głośnika, nigdzie nie jest tak powiedziane. Prosty przykład:
Fs [Hz] 39 Hz
Qts 0,53
Vas [L] 10,9 l
I co ? Nie można tego głośnika wsadzić w bude większą niż te 11 litrów ??
Zagadka - co to za głośnik i ile ma cali ?? :P http://www.alphard.pl/product/45/59 )

W sumie powinien polecieć warn, ale zaraz do Pit Lane Parku jadę i dobry humor mam :P

Takero

Powrót