• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Auto CAD

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
witam. mam taki problem/pytanie do kogoś kto sie orientuje w CADzie
chodzi o to:

mam rysunek 3d np frontowej płyty kolumny. w nim wycięte otwory itp... (grubość płyty uwzględniona) teraz chciałbym z tego zrobić rysunek PLASKI pozbawiony reszty wymiarów. Interesuje mnie JEDYNIE jedna płaszczyzna... ma ktoś pomysł?:)

mam i 2006 i 2007.
nawet jak zapisuje w starszych typu 2000 mam wciaz bryle. czyli 3d.
chodzi tutaj o formatki ktore maja byc obrabiane na CNC i musze dostarczyc jedynie rysunek plaski a nan brylem (3d) ;/ eeh

we wszystki autocadach da rady rysowac w 3d, ale nie wszystkie mają pomocne do tego celu narzędzia.

mIKI spróbuj Rysuj->bryły->Płat/Przekrój któraś z tych funkcji

Widok=>widok 3d=>góra (lub inne w zaleznosci jak przyjales uklad odniesienia)

Spokojnie potem mozesz utworzyc rzutnie i bedziesz widzial plasko ( wymiarowac mozesz etc)
aczykolwiek nadal bedzie to 3d i bedziesz mógł obrócic zaraz bryle i zobaczyc reszte bokow.

Inaczej mozna urzyc odbicia/odwzorowania owej scianki na plaszczyzne tzw "rzut płaski"
Wpisz to w F1 bedzie wszystko ladnie opisane:)
Bryla a obok rzut plaski, jeno z LUVami nie pomieszaj bo nie to Ci zrzutuje:) :wink:

A ja mam inne pytanie co do pierscieni wyfrezowanych na CNC tam gdzie oddajesz swoj projekt mogliby cos takiego wykonac? POdeslalbym rysunek i ugadalibysmy sie co do $
Bo mi sie tu firma wykrzaczyla:|

Powrót