• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

AVS 2019 - projekt forumowy

tomekk_

Woźny
Członek ekipy
Reakcji
109
Hej.

Czy sa chetni do opracowania forumowego projektu na AVS 2019?
Musi to byc w pelni opisany i mozliwy do skopiowania projekt, zostanie on opublikowany na: http://projekty-audioshow.diyaudio.pl/

Moze to byc prywatnie, moze byc firma - grunt to pelny opis i mozliwosc wykonania samemu + prezentacja na AVS.

Jesli nie bedzie chetnych to pewnie Krzysiu cos z Tatami, moze ze mna itd. cos ogarnie.
Narazie jeszcze tego nie wiem.

Pisac.

Ciężko mi się zebrać ze sprzętem do zrobienia ale dysponuje Iluminatorami 18 + Ewentualnie Iluminatory Wysokie/SB Satori. Kwestia czy zestaw Pasuje mogę udostępnić głośniki lub zrobić skrzynki(ewentualnie zapłacić za skrzynki Marianowi bo robi je systematycznie jak się nie mylę??). Zwrotki to raczej Krzysiek mógłby ogarnąć.

Na SS nie mamy prawie nic... Mogłoby być ciekawie.
Może mi się uda dipol uruchomić. Ale nie obiecuje :)

tomcio, a co z planami z poprzednego AVS? :D
porzuciliscie plany wielkiej sciany? :D

ja bym chetnie cos porobil... ale nie mam warunkow na stolarke :(

Ja robię ścianę 2x18 cali + koaksjal 8 cali, ale taka konstrukcja potrzebuje miejsca do zagrania i w naszym pokoiku pokaże raptem kawałek swoich możliwości.

ale dysponuje Iluminatorami 18 + Ewentualnie Iluminatory Wysokie

Super, chciał bym taki zestaw usłyszeć w dobrym wydaniu (zwrotnica).

mogę udostępnić głośniki lub zrobić skrzynki(ewentualnie zapłacić za skrzynki Marianowi bo robi je systematycznie jak się nie mylę??)

To zależy czy wykończone czy nie.
Jak nie wykończone to istniała by taka możliwość... niestety na wykończone nie będzie czasu do listopada (a przynajmniej tak wykalkulowałem na dzień dzisiejszy).

ILU 18 + SZPILKA ILU jakiś czas temu łączyłem poprawiając kolumny - była to aplikacja podłogowa. Mogę wykopać i wkleić do gotowych jak chcecie ...

Mógłbym także wykonać projekt na AVS. Ale Jak mam robić to monitory w Drewnie na lepszych głośnikach. Konfiguracja dowolna. Jak Scany to może Rewelatory albo Węglowe.
Na AVS raczej nie będę ale Marian mógłby się zaopiekować kolumnami w moim Imieniu i pomóc zrobić dokumentacje. Bo ja strasznie tego nie lubię robić :)

Mógłbym udostępnić (jeszcze nie zakupione) WO24P-8 i TW29RN-B-8. Wybór zakupu nie jest tak sztywny jak budżet. Chętnie pomogę przy kreśleniu budek.

SS 18W/8531G-00 + SS 3400/660000
A jakie jest przeznaczenie tych głośników ? Tak Ci leżą czy coś z Nimi robisz ? Wersja 8 ohmowa to do większych budek ? Dobrze pamiętam ... Już dawno nie pracowałem z Rewelatorami. O jakiej aplikacji myślałeś ?? Będziesz na AVS ?
Bo jak tak to mogę zrobić i Ty się nimi zaopiekujesz :)

Od jakiegoś czasu leżą, przedtem grały w obudowach testowych ze zwrotką wg zaphaudio.com ale mi do końca taka konfiguracja nie podeszła. Myślałem o mniejszych budkach i użyciu varioventu lub obudowy zamkniętej ok. 22-24 l , ale od kilku lat nie mam czasu i warunków na dłubanie w obudowach. Mogę oddać do realizacji projektu wiaderko cewek których już pewnie nigdy nie wykorzystam. A co do zaopiekowania się obudowami po AV, to musiały by być w closed i w klasycznej formie z jasnym fornirem i poprosiłbym o rachunek za nie :)

Mam varioventy, które mógłbym udostępnić ale do projektu forumowego to raczej średni pomysł, bo przy kopiowaniu trudno będzie o ich zakup.

No własnie problem z tym głośnikiem jest Taki że on jest do dużych pojemności w BR i do małych kolumn odpada - Tutaj idelna była by 15 stka. W zamkniętej jak najbardziej ale 22 to za dużo Ja bym dał maks 18 litrów. Obecnie pracuje w drewnie Jesionie i z tego mogę wykonać aplikacje no i w grę wchodzą tylko monitory.
Jesion może pozostać naturalny ale lepiej będzie go pobejcować to ładnie zaznacza twardziel. Chodziło mi raczej o zaopiekowanie się kolumnami na czas AVS ( Skoro się podejmuje zrobienia aplikacji to ją sponsoruje na czas AVS )
a95de009f8c9e1580ac12a627c2096e0_1553205001.jpg
3f3274bc3d1f3ecd87a0ab12d70d3856_1553205002.jpg
441d39cf9a5bb368161d46e8bd81929b_1553205003.jpg
43dd551a342e22109d311085fc770ce9_1553205004.jpg

Jakieś tam zdjęcia robocze z ostatnich realizacji. O taki rodzaj obudowy mi sie rozchodzi

- Jak pasuje forumowiczom to mogę Robić obudowy i projekt filtracji.

Zdjęcie w studiu Jesion w lamelach wybarwiony na kasztan Angielki, drugie to też lamele wybarwione na orzech amerykański. W tle widać surowe z litego drewna klejonego.
1400e67d3023a3418ca5d17626ba8b18_1553205673.jpg

Do jesionu stosuje Bejce Minwax wood finish można zerknąć na katalog
https://minwax.pl/dobor-kolorow-produktow/
Następnie pokrywam kilkoma warstwami Poliuretanu.
Zdjęcia albo z telefonu albo z cyfrówki. Nie dorobiłem się jeszcze sprzętu Foto i umiejętności jego obsługi :)

Taki projekt monitorów w zamknietej moze być ciekawą alternatywą dla osób które są już znudzone napompowanym Basem.

Ostatnia edycja:
W zamkniętej jak najbardziej ale 22 to za dużo Ja bym dał maks 18 litrów. Obecnie pracuje w drewnie Jesionie i z tego mogę wykonać aplikacje no i w grę wchodzą tylko monitory.
Popieram koncepcję, można spróbować i w 18l, będą miały kopa. Jak będzie decyzja organizatorów i kol. Branży głośniki i cewki są do dyspozycji.

Ostatnia edycja:
O ile sie zadeklarujecie i ktos nam je podstawi na 3 dni dla mnie OK.
Oczywiscie + opis projektu na projekty-audioshow do skopiowania itd.

Fajnie. bo na scanach nic nie ma.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Btw. moge je reklamowac jako na sprzedaz tak wiec jest szansa ze sie sprzedza juz na AVS jakbyscie chcieli ;-)

Mieszkam w Warszawie i wybieram się na AVS, to i mógłbym je odebrać od od kol. Branży i dostarczyć na AVS.

Btw. moge je reklamowac jako na sprzedaz tak wiec jest szansa ze sie sprzedadza juz na AVS jakbyscie chcieli ;-)

To zależy od tego jak będą grały, może to ja będę tym pierwszym kupującym :) co chyba nie przeszkodzi w ich promocji jako produktu kol. Branży.

Sure.
Pisze tylko ze czasem można cos opchnąć jak ktoś chce.

Tak więc jak je ogarniecie, to bomba - my pewnie tak czy siak cos podrzucimy lecz na projekty będą skany przynajmniej.

Powrót