• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

bandpass 4th na GDN 30/60/1

Reakcji
0
Witam czytałem na stronce diyaudio.pl że do budowy bandpass 4th nadają się takie4 same głośniki jak bo skrzyń zamkniętych a że akurat posiadam tonsilowkiego GDN 30/60/1 postanowiłem taką obudowę wykonać. Jestem laikiem dlatego proszę was o jakieś wskazówki na ten temat w programie winsd wyszedł bardzo ciekawy wykres Gain jak dla mnie chyba trochę za ciekawy, natomiast skrzynia wyszła strasznie obromna 112 l i 620 l . Co o tym sądzicie?

Wiem ze dla niego lepsza zamknięta. Ale mam już 2 Kolumny zamknięte na głośnikach 30cm z STX i wiem jak to gra. A mnie chodzi o coś z niskim basem który mi to dopełni, no i zamknięta skrzynia nie jest taka ciekawa :D W sumie dziś skończyłem suba na STX 22/120/8 ale niemam jak go podłączyć wraz z moimi kolumnami, ale myslę że zrobie do tego suba wzmacniacz. Puki co mam jeszcze 3 głośniki i chcę je wykorzystać, te głośniki to 2x kappa lw800 no i Tonsil 30/60/1

Aha i jeszcze coś przecież nawet na stronie jest napisane że do tego tybu obudowy wykorzystuje sie głośniki takie jak do skrzyń zamkniętych

Jak masz za duzo glosnikow to mozesz mi jeden dac :> Poza tym bandpass wcale nie da Ci niskiego basu. Te obudowy charakteryzuja sie wyzsza sprawnoscia. Wsadzenie tonsila nic tu specjalnie nie zmieni. To jest glosnik do obudowy zamknietej i w takiej powinien pracowac. Jesli to Ci nie odpowiada, to musisz kupic inny glosnik, ktory zapewni odpowiednie zejscie.
Jest jeszcze pewna rzecz. Tonsil 30/60/1 ma mala moc, jesli wsadzisz go w bandpass'a to istnieje ryzyko, ze nie uslyszysz kiedy glosnik bedzie mial dosc. Czesto dochodzi do uszkodzenia glosnikow w takiej obudowie przez nieumiejetne uzytkowanie.

Ps. Dlaczego zamknieta skrzynia nie jest ciekawa? Co masz na mysli?

"Ps. Dlaczego zamknieta skrzynia nie jest ciekawa? Co masz na mysli?"

Hmmmdaj mi ze 2-3 przykłady fajnego subwofera ( jeśli można by go tak nazwać) w obudowie zamkniętej najlepiej na jakimś sporym głośniku typu 25-30cm naprawde jestem zainteresowany bo może faktycznie coś pominąłem.

A tak swoją droga jeśli 30/60/1 nie nadaje sie do tej obudowy to dlaczego tak twierdzi program WinSD oraz ktoś kto pisał (bardzo fajnie zresztą) na stronce o tego typu obudowie
Aby nie być gołosłownym skopiowałem w artykułu chyba nikt nie wyjedzie z prawami autorskimi bo w słusznym celu :D "Tradycyjnie już podsumowaniem artykułu o obudowie będzie określenie wymagań dotyczących przetworników możliwych do zastosowania w omawianej obudowie BP 4th. Rzecz jasna są one dokładnie takie jak dla obudowy closed. "

[ Dodano: 2009-12-13, 10:09 ]
Ok zakładam że 30/60/1 nie nadaje sie do obudowy innej niż closed. Niechce zakładać nowego tematu więc chce się jeszcze o coś zapytać mianowicie o głośnik STX 22/120/8 SS czy ten przetwornik nada się do obudowy typu bandpass 4th. Aha i Jeszcze jedno czy sugerować się podanym litrażem w WinSD dla tego głośnika?? Chyba że jesteście w stanie mi polecić jakieś wymiary?? Proszę o pomoc

Powrót