• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Bardzo mały subwoofer - małe pytanko

Reakcji
1
Witam
Zamierzam zrobić sobie mały subwoofer do samochodu. Będzie on umieszczony pod siedzeniem pasażera (bagażnik odpada, ponieważ często mam zapakowane auto i potrzebuje miejsca). Poszperałem pare dni w sieci, sciągnąłem WINisd i o to co wymyśliłem:
1.Mój "mikrosub" będzie miał pojemność 5litrów netto;/
2.Głośnik jakiego użyje to ARN 150 4Ω (użyłbym 8Ω wersję ale nie wiem czy nie bzie to za cicho grać pod radiem - standard kenwood ok 20W RMS) w obudowie BR strojona na 65Hz
3.Wiem, że samochodem to nie zatrzęsie ale to jest moja ostatnia deska ratunku (przede wszystkim tania) bo moje głośniki w podszybiu dają kompletne ZERO basu a chciałbym żeby uzyskać taki chociaż bas jak na głośnikach od miniwieży.

I tu moje pytania:
1.Czy jak dam wersje głośnika 8Ω to dużo ciszej będzie grał od wersji 4Ω (czy radio uciągnie?)
2.Czy głośnik lepiej dać na górnej ściance (żeby promieniował w fotel) czy na przednią ściankę (będzie grał do przodu).

Z góry dziękuje z pomoc i pozdrawiam
Wykres w WinISD http://wap.elektroda.net/542801.jpg

Zdecydowanie lepiej weź wersje 4 ohm, każdy dodatkowy wat będzie na wagę złota. Głośnik dla kierowcy obojętnie w którą stronę będzie grał. A i daj chociaż 8 litrów żeby arn coś pograł. Jak auto jest nie duże to jakiś efekt będzie.

kaka22 napisał:
1.Czy jak dam wersje głośnika 8Ω to dużo ciszej będzie grał od wersji 4Ω (czy radio uciągnie?)
no jak dasz 8R wersję, wpakujesz w 5l i napędzisz z radia , a "sub" będzie pod siedzeniem to wiele nie usłyszysz ;]

Powiedz lepiej co masz w drzwiach.

W drzwiach nic nie ma i pewnie nie będzie, gdyż nie mam na to kasy poza tym tym autem bede jeździł jeszcze jakiś rok i nie opłaca mi się od nowa robić całej instalacji w drzwiach, pozatym nie stać mnie na to ;/. A mały sub na ARN to najtańsze rozwiązanie. A na system w drzwiach + wytłumienie potrzebowałbym ok 400zł;/ Chyba że da się zmieściś w 100zł to czekam na propozycje

wytłumienie drzwi + jakiś tani zestaw da Ci więcej niż 5 calowy głośnik w za małej budzie ,umieszczonej pod siedzeniem i napędzany za słabą końcówką...

Jako wysokotonowce można dać missiony, to małe pieniadze, a na dół jest parę ciekawych głośników z basem pod radio.

Ja gdzieś miałem gotowy zestaw... Poszukam...

Jeśli to zestaw, w którym się zmieszcze w kwocie 100zł to mogę zaryzykować. Jednak jaką będę miał gwarancje że uzyskam z tego bas? W końcu jest trochę ludzi, którzy wsadzili pieniądze i efekt był mizerny... Od czego to zależy?

gdzie pod siedzeniem 8l...
już prędzej izobaryczna i bp4th i napęd z tylnych kanałów radia.

To pod jedno i drugie siedzenie ;P

A moze cos z free/air ale cos wydaje m isie ze bedzie to wiecej kosztowalo niz 100zl :)

a powiedz jaki to wlasciwie jest samochod :) to tak dla zobrazowania :)

Powrót