• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Bardzo mocny klej montażowy

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
1
Witajcie

Zapewne wielu z was ma doświadczenia remontowe, więc liczę na pomoc.

Otóż, muszę zamontować "screen" na wannie w postaci szyby. Montowane jest to do ściany i służy jako parawan.
Problem jest taki że ściana przy której muszę to zamontować to karton gips wyklejony kafelkami.
Całość waży około 20 kg i oprócz montażu kołkowego chciałbym całość przykleić wzdłuż listwy

Dlatego szukam dobrego, mocnego kleju który złapie aluminium do kafli.
Kafle już przygotowałem pod klej ścierając szliwo diamentową koronką, powierzchnia jest matowa i chropowata, to samo zrobię z aluminium.
Co polecacie ?

Poglądowo taka to konstrukcja:
https://www.roman-showers.com/images/prods/7/orbital-folding-bath-screen-961.jpg

A po co chcesz to jeszcze kleić ?, kołki są tak obliczone że ma to wystarczyć.

Gdyby to była normalna ściana to jasne, ale tak jak mówiłem to jest karton gips + kafle co daje grubość ściany mniejszą niż długość kołka.

Od jutra zaczynam remont łazienki, to jestem na czasie 😃. Chyba bym dał dwa kołki do kina stronę więcej. Jak klej, to chyba montażowy pattex będzie najlepszym rozwiązaniem.

Od jutra zaczynam remont łazienki, to jestem na czasie 😃
Ja skończyłem :D Tylko to mi zostało.
Patexa w UK nie ma.. myślałem może o epoksydzie, ale czy się nada do kafli i alu ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Albo klej do luster ? Kiedyś miałem taki w tubie i był cholernie mocny.

http://www.ebay.co.uk/itm/PURAFLEX-...hash=item2a375aa45a:m:mMPFufOlSiCg5c27g_pennw
Myślałem o takim kleju poliuretanowym, powinien dać radę. Może jakieś propozycje ?
Silikon nie jest mocny jako klej.

Ten karton też nie wisi w powietrzu przecież wiec jak dasz zwykłe odpowiednio dłuższe kołki to się nic nie stanie, no chyba że cała ściana jest papierowa. Pd listwę sylikon
Tu nie chodzi o długość kołka ale o wytrzymałość ściany. Jeśli skleję po dlugości to masa inaczej się rozłoży.

no chyba że cała ściana jest papierowa.
No właśnie jest.

Poszukaj produkty WIKO, np MULTI POWER.
Ja często używam WIKO MULTI POWER SPEZIAL 17, jak dobrze zastygnie to dobra 'barbara" nie da rady :-)

Spróbuj tego. Mocne bardzo cholerstwo. Kleilem nim stal i nie do zlamania. Chyba jest na bazie zywicy bo tworzy powloke jak wikol. Kupisz w kazdym sklepie od asdy po b&q tymi cenowo nie najlepiej wyjdzie bo z tego vo pamietam to £5- £6 za tubke 184g

Powrót