• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Bardzo tanie 2-way - WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC + Mission Audax

Reakcji
0
Hejka, chcę zrobić pierwsze tanie 2-way.

• Mission Audax - 2 x 8 PLN
  • WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC 2 x 28 PLN
  • Zwrotnica STX 2D-6-4/8 - 2x 18,30 PLN

Do tak taniego zestawu można chyba zastosować gotową zwrotnicę. I tak nie mam sprzętu do pomiarów. Ma to pograć w nocy przy laptopie.

Jestem kobietą :p więc nie będę pierwsza :D no to zamawiam głośniki, na początek tylko kondensator, aby zabezpieczyć wysokotonowy i poczekam na zwrotkę.

Oj Paweł Paweł... Nie napisał, że będzie pierwszy tylko, że będą to jego pierwsze tanie kolumny :)

Sorry za odgrzebanie tematu ale nie chce zakładać nowego wątku. Jak oceniacie tego STXa (WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC)? Jak sie ma np do małych ARNów lub Tonsili? Chce zrobić komuś prezent w postaci kolumn na małym głośniku niskośredniotonowym max 10cm i missionie

najbadziej zblizony brzmieniem do ARN 116
basu podobna ilosc
podobna efektywnosc
lepiej na srednicy niz ARN 116

tonsile wg mnie tutaj przyjemniej wypadaly. satelitki tonsila od zestawu sub-sat 1.1 bardziej mi odpowiadaly

moje monitorki sa juz gotowe. od tygodnia na nich slucham. troche srednica malo detaliczna bo mam wysoki podzial... ale i tak jest przyjemnie jak za taka cene ;)

wiesz co, nie jestem specjalista od zwrotnic
grac to jakos gra, ale czy jest to poprawne?
udostepnic moge, ale nie biore za to odpowiedzialnosci :p

stxmission.jpg

zwrotnice robilem do tych czesci jakie mialem. stad takie dziwne wartosci

Paweł a dlaczego az taki wysoki podział?
i czy nie uważasz, ze charakterystyka w miejscu podziału jest troche wycofana w stosunku do reszty?
moze z tego powodu mało szczegółów?

---------- Post dodany o 21:50 ---------- Poprzedni post o 21:49 ----------

missionem można spokojnie na 2,5kHz zejsc

taki podzial bo... na to pozwalaly czesci jakie mialem
woofer tez wydawalo sie ze na to pozwalal. ale faktycznie jak te pare dni ich sluchalem to bym teraz dal podzial nizej. ale wiazaloby sie to z filtrem 3 rzedu na GDNa wiec i wzrost kosztow zwrotnicy

i raczej nie zwracaj uwagi na "liniowosc" mojego wykresu. pierwsza wersja byla bardziej liniowa a wcale liniowo nie brzmiala...
na szybkiego pomiary robilem wiec nie sa zbyt dokladne

A czy można liczyć że kiedyś ta zwrotka będzie zmieniona / poprawiona? Tak jakby ktoś robił od początku i tak musiałby kupić części do zwrotnicy.

Jak by mi ktoś podesłał w miarę dokładne pomiary to mógłbym zaproponować od siebie jakąś zwrotnice.

Jak by mi ktoś podesłał w miarę dokładne pomiary to mógłbym zaproponować od siebie jakąś zwrotnice.

a masz jak odsluchac?

moge sie pobawic jeszcze z innymi wersjami. ale nie wiem ile to potrwa. no i najwazniejszy jest gust sluchacza. jednym sie spodoba to, innym inna wersja

pobawilem sie troche strojeniem tunelu. obnizylem na tyle na ile moglem do zalecanych ok 70-75Hz
musze jeszcze dodac wytlumienie zeby zniwelowac troche dudnienia...
ale powiem ze zaskoczyly mnie basem te glosniki ;)

nie wiem co zibiemu nie pasowalo w tych glosnikach - moze w zamknietej nie gra basem. ale w b-r jest wystarczajaco zeby sluchac muzyki przy kompie bez suba ;)

aha - sprzedaly sie wczoraj ;)
czekam na nowe terminale i porobie fotki na przyszlosc

niedlugo nowa wersja z PJtka i wbudowanym wzmacniaczem!

Myslisz o panelu ode mnie? Niestety okazuje sie ze dwa z nich nie do konca chodza jak powinny i panel wyjdzie po 110zl.. :/ ale o tym wieczorem

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Powrót