• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Bass-refleks dla ARN 150 + SC10N

Reakcji
0
Witam !

Aktualnie składam dość popularne kolumny na głośnikach:

2 x TVM ARN 150-05/4 (połączone szeregowo) + VISATON SC10N

Moja obudowa jest na etapie przygotowań, ale głębokość ustalona jest na 19 cm. Litraż wewnętrzny obudowy wynosi ok. 19 litrów (może trochę mniej, ponieważ doszły jeszcze zwrotnice i usztywnienia). Chciałbym osiągnąć strojone na ok. 45Hz. Wzorując się na tej konstrukcji (LINK) wybrałem tunel bass refleks BR HP 50x145mm. Konstruktor kolumn podanych w linku zaprojektował obudowę o większej głębokości 23 cm. Mam następujące pytania:

1. Czy mogę zastosować taki tunel bass-refleks w swojej konstrukcji. Czy odległość od końca rury do ścianki obudowy nie będzie za krótka ( 19 – 14.5 = 4.5 [cm] ).
2. Czy jest możliwość, aby zastosować np. 2 tunele ale krótsze ? Jeżeli tak to czy ktoś pomógłby mi w obliczeniach (długość, średnica itp.)
3. Czy lepszym rozwiązaniem okazałby się bass-refleks zagięty pod kątem 90°. Jeżeli tak to prosiłbym znów o pomoc przy zakupie (jaki model i czy go modyfikować np. skracać itp.)
4. Pojawiają się też projekty tych kolumn strojone np. na 47Hz. Jak dla takiego strojenia powinna wyglądać rura bass-refelks (długość, średnica).

Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie !

wormux29

wormux29 napisał:
wybrałem tunel bass refleks BR HP 50x145mm
za maly :!:
ten tunel sie nadaje dla jednego ARNa a nie dla 2
dla 2 szt powinienes uzyc "fi68"
wormux29 napisał:
Czy jest możliwość, aby zastosować np. 2 tunele ale krótsze ?
nie - stosujac 2 takie same tunele musza one byc dluzsze
wormux29 napisał:
Pojawiają się też projekty tych kolumn strojone np. na 47Hz
koncowe strojenie powinno robic sie na sluch
stroic ten zestaw powinno sie w zakresie 45-55Hz. i najlepiej zrobic to na sluch (kilka dlugosci tuneli)

masz juz gotowe skrzynki? czy dopiero zaczynasz projektowac?
jak masz gotowe to kup "fi68-220" i wsadz go od dolu (trzeba skrocic)
jak dopiero projektujesz kolumne to mozna wprowadzic kilka poprawek :P

Pawel S. napisał:
wormux29 napisał/a
wybrałem tunel bass refleks BR HP 50x145mm
za maly
ten tunel sie nadaje dla jednego ARNa a nie dla 2
dla 2 szt powinienes uzyc "fi68"

Chyba, że kolumny stoją dosyć daleko od ściany to można by było dać HP50 z tyłu ale po ograniczonej głębokości wnioskuje, że będą stały przy samej ścianie...

Głębokość kolumn została ustalona na 19 cm, ponieważ posiadałem już fornir o szerokości 24 cm. Jeżeli doliczymy jeszcze grubości płyt (przednia i tylna ściana) 19 cm + (2x1.8 cm) = 22.6 cm. Kolumny będą mogły stać od ściany w odległości ok. 15 - 20 cm.

Bass-refelksu zamontować od dołu nie dam rady, ponieważ kolumna nie będzie stała na kolcach. Obudowę mam już zrobioną do tego stopnia że ewentualne poprawki nie wchodzą w grę. Jedyne co mogę zrobić to zwiększyć lub zmniejszyć objętość przesuwając przegrody w obudowie.

Czy da się znaleźć z tej sytuacji jakieś sensowne rozwiązanie?

Co myślicie w temacie kątowych tuneli bass-refleks, bo to chyba jedyne wyjście jakie mi zostało.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie !

wormux29

wormux29, poczytaj opis Pawel S.,
trochę się pospieszyłeś. Na pewno już się nie da zrobić np: szczelinowego br?

wormux29, nie martw się. Moje podłogówki: http://www.cudny.ovh.org/kolumny.html mają głębokość ZEWNĘTRZNĄ równą 20cm ( - 2x 18mm ) i zastosowałem tunele z polinka, fi68mm niestety nie pamiętam jaka długość, ale nie obcinałem, orginalnie takie jak z polinka przyszły były prawidłowej długości. Nic nie brumi szumi, wszystko gra elegancko ;)

Powiem szczerze, że zależy mi na standardowym tunelu BR (okrągłym), ponieważ jest to mój pierwszy projekt kolumn i nie mam doświadczenia.

cudny90, zechciałbyś podać mi link to tego tunelu BR który zamawiałeś.

Dziękuje za tak szybkie odpowiedzi.
Pozdrawiam !

wormux29

wormux29 napisał:
Głębokość kolumn została ustalona na 19 cm, ponieważ posiadałem już fornir o szerokości 24 cm. Jeżeli doliczymy jeszcze grubości płyt (przednia i tylna ściana) 19 cm + (2x1.8 cm) = 22.6 cm
aaaaa - to w srodku masz 19cm?
w takim razie spokojnie zmiescisz tam "fi68-160" :P

Zapytam tylko tak jeszcze dla potwierdzenia:

średnica tunelu: 6,8 cm
długość: 16 cm

1. Czy odległość 3 cm od końca tunelu do ściany obudowy nie będzie za mała?
2. Czy taki tunel wystarczy tylko zamontować czy będzie trzeba go dostosować np. skrócić?

Pozdrawiam !

wormux29

wormux29 napisał:
średnica tunelu: 6,8 cm
długość: 16 cm
nie. 68 to jego nazwa - nas interesuje ta mniejsza srednica po drugiej stronie a tam jest 61mm

mozesz go kupic w polinku lub w STXie

wormux29 napisał:
jakie 3cm? przeciez tunel jest zamontowany na jednej sciance wiec bedzie w zaokragleniu 5cm :P

wormux29 napisał:
2. Czy taki tunel wystarczy tylko zamontować czy będzie trzeba go dostosować np. skrócić?
nic nie skracasz - idealnie pasuje ;)

Pawel S. napisał:
wormux29 napisał:
jakie 3cm? przeciez tunel jest zamontowany na jednej sciance wiec bedzie w zaokragleniu 5cm :P
no to wg teorii i tak nieco za płytkie są kolumny.. ;) pogłebiłbym je z centymetr dwa alb o wstawił od dołu

dolphin123, bez przesady - te 5cm w zupelnosci wystarczy
tylko trzeba pilnowac zeby tam nie bylo zadnego wytlumienia itp

Dokładnie tak, ja mam włąśnie ten br o którym mówi Paweł, fi68x160 z polinka.

Będzie git.

Dziękuje wszystkim za pomoc. Znalazłem w Polinku taki tunel bass-refelks o którym pisaliście: fi-68x160mm. Czarny polipropylen (RURA BASS900024
).
Rozumiem, że wszystko inne tj. objętość obudowy pozostaje bez zmian, czyli ok. 18 - 19 litrów. Mam jeszcze jedno pytanie. W jakiej odległości od tunelu mogę układać wytłumienie? Zdaje sobie sprawę, że będzie on dość blisko tylnej ściany obudowy.

Z góry dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam !

wormux29

Powrót