• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

bassreflex i membrane bierną

Reakcji
4
witam, czy można zastosować w kolumnie bassreflex z przodu i membranę bierną z dołu , stx zastosował compression control vent i port bass-reflex w kolumnach QUANT 300

No nie jest , ale gdyby MB zastosować tak samo z bassreflexem to nie zadziała ona jako membrana bierna , która musi być szczelnie zamknięta żeby nią poruszało z odpowiednią siłą. Wydaje mi się że za to ,,powiększy,, objętość obudowy jak chyba jest w przypadku otworu stratnego w quant .

Ostatnia edycja:
Wydaje mi się że za to ,,powiększy,, objętość obudowy jak chyba jest w przypadku otworu stratnego w quant .
Mb ma tylko wzmocnić określony zakres częstotliwości, a nie zwiększyć pozorną objętość obudowy. Wydaje mi się, że przy br i mb mogą się nakładać i wzmacniać w sposób niekontrolowany najniższe częstotliwości i powodować osłabienie wytrzymałości mocowej głośnika oraz wzrost opóźnienia grupowego.
Myślę, że compression control vent działa w zakresie poniżej strojenia br i ma tylko za zadanie redukcję wychylenia membrany.

Ostatnia edycja:
ale gdyby MB zastosować tak samo z bassreflexem to nie zadziała ona jako membrana bierna , która musi być szczelnie zamknięta żeby nią poruszało z odpowiednią siłą.
MB dziala na podobnej zasadzie jak b-r
czyli jak uzyjemy jednego i drugiego, to wypadnie nam "strojenie" gdzies pomiedzy

ta dodatkowa MB musialaby byc mega sztywna, zeby to jakos zadzialalo
sam ciekaw jestem jak to dziala i co to daje
ktos chetny na eksperyment? :D

zawieszenie MB ja trochę hamuje , w BR nie ma tego hamowania , strojenie MB byłoby np.20hz a BR np.40 , wypadkowo byłyby 2 rezonanse czy 1 pośredni ?

Powrót