• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Bayma Car Pro 8Mi i Beyma CP-22

takie bzdury widze ostatnio czesto w sieci i brak mi podstaw naukowych do wytlumaczenia ze to bledna logika

tweeter ma 22W ale tylko w swoim pasmie uzyteczny, juz po odfiltrowaniu!
zatem jak podlaczysz wzmacniacz 30w to ten glosnik dostanie powiedzmy 5-10% mocy tego wzmacniacza! to glupota!
tak wiec zostaw ten swoj wzmacniacz i podlacz go filtrem 3,3uF + 0,33mH i bedzie bezpiecznie

Pawel, wydaje mi sie ze gdyby kolega zrobil podstawowe pomiary impedancji i pasma to mozna by zrobic cos sensownego, ktore by gralo jak PA system a nie jak ghetto blaster na 4 kolkach. Nawet w klasie Max SPL sa instalacje ktore graja muzyke a nie tylko robia duzo chalasu, tylko ze trzeba sie troche pomeczyc. Odnosnie filtra to nigdy nie uzywa sie, a raczej jest to bardzo niewskazane by filtrowac tweeter samym kondensatorem - bardzo slabe zabezpieczenie mocowe, brak mozliwosci jakiegokolwiek ksztaltowania ch-ki pasma przenoszenia. Moja wersja okolo 4-5kHz 4,3-5,6uF + 0.22uH i jakis rezystor 2-3ohm na wejsciu zwrotki jesli sie zabardzo wydziera.

Powrót