• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

BEYMA CM15G do auta - prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku fAzA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Na wstępie pragne sie ze wszystkimi przywitać (mój pierwszy post :P)

Jak w temacie - mam glosnik i chce go wsadzic do auta (wiem teraz posypią sie słowa krytyki, komentarzy itd...). Popsrostu mam taki głośnik (dostalem, wyczarowałem, znalazłem (niepotrzebne skreslić)) do tego mam wzmacniacz Alfreda MF-2s (za darmo dostalem nie kupowalem wiec mnie nie krytykujcie) i chce calosc upchnac do bagaznika w Kadecie tak zeby mialo jak najwieksze j**niecie, tak zeby sie blachy rozpadaly itd ... drugi kanal wzmacniacza bedzie obciazony JBL'em (bo ten wzmacniacz mi jakos h*jowo gra jak jeden mostek jest obciazony). Jedyne na czym mi zalezy to zeby bylo slychac mnie z daleka. Zastanawialem sie na jakas konstrukcja band-pass. Bagaznika nie potrzebuje wiec calosc moze zająć go całego. Parametry glośnika są tutaj http://www.elmuz.com.pl/beyma/cm15g.htm

Maxi,tez cos takeigo chcialem napisac ale sie wstrzymalem
no wiec tak,glosnik ma duzy spl wiec bedzie jebac jak cholera,niewytlumiaj bagaznika to cie bedzie slychac potem widac...bedziesz królem ulicy :P

ale doceńmy to, że napisał rzeczowo, podał linka... miła odmiana po "innym nowym koledze" :) NO więc - wg mnie band-pass nie bardzo, bo trafisz na tym decybele, a tego pewnie nie chcesz. Najlepszy będzie pewnie BR,albo closed. Jak znajdę chwilę czasu i ochoty to przesymuluję Ci ten głośnik.

No ale bez jaj:P
Estradówka do auta? Latem to moze wytrzyma ale na jesien/zime to ja temu głośnikowi nic dobrego nie wroze....

a co? będzie śnieg strzepywał? :) nie zapominaj, że to Beyma - porządny sprzęt :)

[ Dodano: 2005-07-28, 00:23 ]
btw co poradzisz? ma głośnik i musi z nim coś zrobić..

mały pikuś,ale po co tracić? :)

[ Dodano: 2005-07-28, 00:36 ]
Mam dwie wiadomości - dobrą i złą
dobra - znalazłem czas, żeby przesymulować tą Beymę
zła - w związku z Vas na poziomie 285l, poparte symulacjami w WinISD stwierdzam, ze nie warto ładować jej w coś mniejszego od 100l :/ Bo nie będzie wogóle basu... przy 100l f3=50Hz, ale za to gp malutki :)

nie nienie ;) ja go wcisnąłem w BR :) w Closed wbrew pozorom są lepsze efekty przy mniejszej budzie niż, w BR. Przy 50l zejście bardzo podobne. I gp też.

Hm... ch...wy ten głośnik do takiego zastosowania :) ale efektywnością poraża po prostu

Tak jak piszesz, 100l i f3 50Hz, albo 150l i f3 43Hz

fAzA, ile Twoj bagaznik ma litrow? wejdzie skrzynka 200l? <lol>

jeśli nie wiesz ile to 200l to wrzuć worek kartofli i teściową - mniej więcej 200l <roftl>
wysoki bas (?) będzie zabójczy... ale kto wrzuci takie monstrum do bagażnika, chyba, że tirem jeździsz :)

esh0, było uwierzyć na słowo :)

Jak juz pisalem nie potrzeba mi bagaznika :P Jutro zmierze ile mam wolnej przestrzeni i mozna ja wykorzystac cala :) Bede bardzo wdzieczny za pomoc w doborze obudowy do tego glosnika.

nie ma sprawy :) a tak z ciekawości zapytam co Ty masz za samochód? :) Bo jak malacz to awet cały bagażnik będzie za mały teści...ehmm.. subwoofer się nie zmieści :)

<lol> Ty chcesz serio ta estradowke do auta wsadzic? <lol>
Napisz potem jakie wrazenia jak zrobisz skrzynie i to odpalisz:P
Buheheh... mnie tu teraz mysli nachodza ze walne se do ojca auta tak na jeden dzien 2x30/300/4AE :P tylko musze wzmaka skolowac no i mam nadzieje ze audi wytzyma:P
A tak poza tym, to co wy sie spodziewaliscie ze co zejscie bedzie na poziomie F3 30Hz? Przeciez to jest estradówka do satelit, nadstawek:)
Kurde ten głośnik mu auto rozsadzi:P No ale z jakimś wzmakiem bo ten alphard to raczej nie pociagnie za dobrze... chyba:P

Powrót