• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Biała okleina.

• Autor wątku Autor wątku hol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

hol

Reakcji
0
Mam zamiar okleić kolumienki białą okleiną. Jak na razie jedynym rozwiązaniem jest folia winylowa. Niestety ze względu na koszty, lakierowanie nie wchodzi w grę. Spotkał się może ktoś z fornirem w kolorze białym - jednolitym? A może jest jakieś inne rozwiązanie?
Pozdrawiam!

hol, a moze taki szalony pomysl gladki tani jasny fornir dzieki czemu uzyskasz rowniutka powierzchnie (pozbedziesz sie jaj na laczeniach plyt) i to polakierowac ?

n_omyzs, to sprobuj szczscia w domowych warunkach idealny lakier uzyskac ;)
druga sprawa jak XYS podpowiedzial problemem jest laczenie sie plyt. Pisz co chcesz ale mam na rozne sposoby probowane i nie wyszlo nigdy idealnie..

wez sprobuj kiedys ok ? bo wg Ciebie to ludzie biora niezaszpachlwane drewno i jebs... wykoncz takie podlogowki i pokaz efekty ok ? :grin:

krzyhoo9, n_omyzs, dolphin123, nawet jakbym robil to u kolegi w warsztacie za free to koszta beda duze.
kilogram szpachlu na to pojdzie jak nic. do tego pozniej conajmniej 2 warsty podkladu i dopiero na to 3-4 warstwy farby. 100zl jak nic ;]
trzeba tez pamietac jeszcze ze to bedzie dosc miekkie :/
XYS, a dlaczego odrazu fornir? moze poprostu jakis plastik? :D
hol, przejdz sie do skladu stolarskiego lub do sklepu gdzie maja akcesoria do mebli i zobacz czy maja cos takiego jak obrzeza do plyt ale w wiekszych arkuszach
wtedy arkusz na strone, zelazko i masz kolumne gotowa :lol:

Pawel S., nie ma tak szerokich obrzezy pozatym te klejone ne zelazko dobrze trzymaja tylko przy wycisnieciu zpod nich odsc duzej ilosci kleju a przy wiekszej powierzchni bedzie to kolopotliwe a czemu fornir a nie plastkik - bo na fornir mamy juz patenty co i jak na plastik nie bardzo

[ Dodano: 2008-07-07, 08:40 ]
a moze cz biala kolumna ? http://www.cdo.net.pl/oferta.php?okleiny=4&id=102

dolphin123 - masz rację co do lakierowania. Kilka lat temu pracowałem w wakacje w firmie stolarskiej, robiłem meble z mdfu (formowanie do zamówionych kształtów :D, lakierowanie). Mam jako takie praktyczne pojęcie o tym - niestety bez profesjonalnego sprzętu nie ma mowy o zrobieniu tego poprawnie. Szlifowanie ręczne odpada, musi być szlifierka oscylacyjna żeby powierzchnia była równa (przy okazji odkurzacz bo pyłem można by pokryć całe mieszkanie/garaż ;)). Lakierowanie - wiadomo - kompresor, pistolet. Żeby paprochy nie siadały trzeba by odpowiednio pomieszczenie do tego przygotować.
Paweł, kg szpachli może nie ;), ale masz rację - lakier jest miękki i podatny na zarysowania, można oczywiście poszukać czegoś twardego na ostatnią warstwę, ale wiadomo - koszty.
Za Twoją radą przejdę się do hurtowni i popytam o takie okleiny. Póki co, skrzynki @ progress :twisted: A okleinę której link podesłałeś pokażę żonie :wink:

hol, to jest w poblizu? jezeli tak to zagadaj ile wezma za laminowanie - moze cena bedzie w granicach rozsadku

laminowane plyty zgoda ale wtedy pod katem 45stopni trzeba je laczyc zeby nie bylo brzegow.. chcialem sobie zmaowic laminowana plyte macassarem ale brak obrzezy itd..

no to jakby wziac pod uwage przesylke kolumn oklejenie i przesylke zwrotna to juz to bedzie raczej nieoplacalne...

Powrót