• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Biedy Elmin ma problem z kinem :)

Reakcji
0
Prosze pomozcie...

Robilem acuhorny z mysla o muzie. W trakcie budowy dostalem pozwolenie na zagospodarowanie sobie jednego pokoju pod kino domowe ( 12m2 ). Wiec pomyslalem robie kino.

Teraz mam pytanie do was. Mi juz sie wszystko pomieszalo :P

Mam acuhorny i caly sprzet elektroniczny do kina. Teraz wlasnie nie wiem czy lepiej kupic front i acuhorna dac na tyl czy lepiej kupic tyl i acuhorna dac na front. Jak myslicie?
A moze poprostu kupic front i tyl?

Dajcie jakies propozycje gotowych kolumn i projektow :)

Na tyl to chcialem dac max 360zl. Dlatego myslalem nad tonsil twingo. Co myslicie o tych kolumnach?

Juz pisałem,przód na hornach,central arz-tka w closed,tył też arz-tki tylko mozna śmiało się pokusić we free air lub odgrode,w tym przypadku jeden diabeł .Film to nie HI-FI,pasmo wystarczające.Oczywiście pamiętaj o subie,oby nie na arz-tce ;]

jak kino to ja sugeruje zeby wszystkie glosniki byly jednego typu, dawanie roznych kolumn moze popsuc efekt, na tyl mozna dac arz w ladnym zamknietym pudelku albo zrobic male open baffle, center moze lepiej zamknieta paczka mocno wytlumiona

Elminster, mysle ze ciekawszy efekt uzytszkasz na arztkach;)
tylko ten central spory bedzie;) ale walic bo super kino moze byc;)

[ Dodano: 2006-03-11, 22:23 ]
tylko tak jak Umberto mowi dobry sub musi byc;]

Wg. mnie między arz-tkami i resztą wyrobów istnieje ogromna przepaść brzmieniowa.Tesla ma spore problemy ze średnica i górą.Arz-tka wypada ogromnie neutralnie wobec reszty wyrobów.Nie ma co prawda świetnej góry ale środek powala na kolana,szczególnie ta wyrazistość.Jest cholernie kontrastowa.

A takie obiektywne porownanie.

Arz closed vs arn 150 + arv 104

[ Dodano: 2006-03-11, 22:38 ]
A moze gotowy zestaw kody wziasc ?

[ Dodano: 2006-03-11, 22:45 ]
A moze jako fronty i satelity dac twingo ?

Może na central 2x ARX150?? CO o tym sadzicie??

Elminster, ty chyba fora pomylileś :] jesli chcesz kupic gotowce. Pamiętaj ze dobre diy pobije masówki w swojej cenie ;)

ja mialem monitorkina arn i arv,teraz mam arz w free air,jeszcze.
arn i arv- jest bas,sa wysokie tony,srednica zamulona,jakby z tyłu...dość ładnie grało jak za taka cene.dzwięk... taki ciężki(sorki za takie okreslenia ale tak mi sie kojarzy)
arz-basu mało,lub wogóle(free air),wysokich jest wystarczajaco duzo,moze tylko troszke brakuje najwyzszej góry:p ,z subem jeszce nietestowałem,dzwiękjest bardzo leciutki,łagodny,wokal bardzo dobrze słychac.

To jest tylko i wylacznie moja opinia,niektorym arn+arv pasuje bardziej niz arz i na odwrót.
pozdrawiam

P.s
planuje w przyszlosci zlozyc KD na arz'ach,do tego pozadny sub,mysle ze jak za tak niska cene,nieznajdziesz NIC lepszego.

A tak na szybko, ktore kino by gralo lepiej:

Fenix ( lub mistral ) jako front i twingo na tylach VS acuhorn front i arz closed tyl

Szczerze powiedzcie :)

Elminster, przecież wszyscy ci mówią , że tesla z subem zagara najlepiej , a sam wiesz ze horny na arz kosztują 7k zł a ile kosztuje mistral czy fenix?? :P

Wieeem. Ale po paru dniach myslenia nad najlepszym rozwiazaniem nadchodzi taka glupawka ze szkoda gadac... :P

[ Dodano: 2006-03-12, 13:14 ]
Dobra ;)

Co powiecie na taki projekt:

Front - acuhorn
Tyl - arz w closed
Central - 2x arn 116 i arv 104 ekranowane
Subek - visaton W 200 SC

Pokoj 12m2 / ampli pionka 5x30W

[ Dodano: 2006-03-12, 13:45 ]
Kurcze chcialem na glosniki do frontow i satelit wydac 600zl a wyjdzie ze w 120zl sie zmiescilem :D :P :D

[ Dodano: 2006-03-12, 14:55 ]
Projekt 2:

Center arn 116 + arv 104 ekranowane
Front 2x arn 150 + sc10n ( visaton )
Tyl arn 150 + arv 104

I do tego jakis subek :)

Jak myslicie co jest lepsze projekt 1 czy projekt 2 ?

w projekcie nr 1... Co robi arn i i arv jako central? jak wszystko to wszystko na arz.. ..a tym bardziej central.

Dosyc fajny pomysł kina na arz, sam potrzebuje jakiegoś tyłu do kina. Ile litrów potrzebuje arz w obudowie zamkniętej? Ktoś już go używał w takiej obudowie?

w ciagu 2,max 3 tygodni zrobie 4 satelitki na arz,i powiem co i jak.
cierpliwosci... :) (chyba ze mi ktos da papke na arzy :] )

Powrót