• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Bmw e46 oryginalny wzmacniacz a subwoofer

Reakcji
0
Witam. Niedawno nabyłem bmw e46 i w niej fabryczne audio no i jak to w bm-kach brakuje mu basu.I tu pytanie czy da się podpiąć subwoofer pod oryginalny wzmacniacz z bmw ???

Nie lepiej bo niemam mocniejszego wzmaka.

[ Dodano: 2010-08-24, 15:03 ]
Słyszałem jak gra taka konfiguracja Sub JBL na głośniku 12" + oryginalny wzmak w bmw e36 u kolegi i grało to całkiem przyjemnie

czyli wg ciebie podlaczenie 12" suba pod radio daje dobry efekt? :???:
ten wzmacniacz jest niewiele mocniejszy niz radio - tak wiec wolalbym dozbierac i kupic osobny mocny wzmacniacz

Tez tak bym wolał ale niemam kasy narazie to ma być rozwiązanie tymczasowe.

[ Dodano: 2010-08-24, 15:22 ]
Jak sie zarobi to sie kupi porządny wzmacniacz

nie masz na wzmacniacz a wydales kase na suba?
cos tu nie tak :???:
jak tak bardzo chcesz to odlacz jakies glosniki i wepnij sie w ten wzmacniacz

zabieg dla mnie kompletnie bez senu...

tomeek2207 napisał:
Słyszałem jak gra taka konfiguracja Sub JBL na głośniku 12" + oryginalny wzmak w bmw e36 u kolegi i grało to całkiem przyjemnie
To po co pytasz? Podłącz i sprawdź.

tomeek2207 napisał:
no i jak to w bm-kach brakuje mu basu.
Do typowej jazdy bmw żeby pół wsi słyszało to zawsze mało...

Ciężko o parametry tego wzmacniacza fabrycznego (jak i innych fabrycznych), ale jak się patrzy na fabryczny "subwoofer" to nie oczekujmy cudów we wzmacniaczu.

http://allegro.pl/subwoofer-harman-kardon-bmw-e46-m3-coupe-raryts-i1188219407.html
http://allegro.pl/glosniki-naglosnienie-bmw-e46-harman-kardon-i1166847681.html
http://allegro.pl/glosniki-harman-kardon-bmw-e46-kombi-komplet-i1172519377.html

amdr napisał:
sa tacy co zakładaja sprzet na zawody np.... a nie dla wsi....
Kolega niech wogóle nie podłacza pod fabryczny wzmak bo to bez sesu wzmak ma pewnie 30W Rms :wink:

Mi nie chodzi o to żeby cała wieś słyszała tylko żeby sobie ten bas delikatnie podbić a te oryginalne subwoofery to ponad 500zł to się nie opłaca bo za taka kasę to można kupić wzmacniacz i subwoofer a nawet na kable starczy.Tylko że mi starczy delikatny bas przyjemny dla ucha a nie "napieprzanie po klacie".Subwoofer mam stx 22/200/4sc którego miałem w CC i dawał rade pod radiem 4x45.

[ Dodano: 2010-08-27, 10:14 ]
Mam to podłączone tak: wszystkie głośniki pod radio pioneer 2200ub i tego suba pod wzmacniacz i mi styka.Ogólnie jestem zadowolony.

amdr napisał:

nie wiem jakie to dokładnie nadwozie, ale często w sedanach czy coupe między kabiną a bagażnikiem jest lita blacha, bez żadnych otworów, więc ciężko żeby się coś dobrze przebiło do środka, a nie wszyscy chcą rzeźbić fleksem w ściance

Warg napisał:
nie wiem jakie to dokładnie nadwozie, ale często w sedanach czy coupe między kabiną a bagażnikiem jest lita blacha, bez żadnych otworów, więc ciężko żeby się coś dobrze przebiło do środka, a nie wszyscy chcą rzeźbić fleksem w ściance
Tak jest jak kolega mówi,blacha jest i i naprawdę ciężko żeby bas wydostał sie do wnętrza auta najlepszym sposobem jest zdemątowanie głośników w tylnej półce i skierowanie wylotów BR do góry w te otwory :wink:

Skoro masz i głośnik i wzmacniacz to czemu tego nie podłączysz? Odłącz jakiś głośnik i podłącz suba

Pawel S. napisał:
Skoro masz i głośnik i wzmacniacz to czemu tego nie podłączysz? Odłącz jakiś głośnik i podłącz suba

Żeby tak zrobić musiałby mieć tzw. wysokie wejście na wzmacniaczu który będzie służył do wzmacniania sygnału dla suba. Jeśli nie i podłączy - spali go.
A co do oryginalnego wzmacniacza to nie wiem jak w BMW E46 ale w starszym modelu czyli E36 one były słabe - radio lepiej podłączyć bezpośrednio zwłaszcza jak masz jakieś mocne Alpine na przykład.

Pozdrawiam

Powrót