• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

BOOMBOX na głośnikach samochodowych 165mm - problem z obudową

Reakcji
0
Cześć Ekipa,
Chciałbym zrobić sobie boomboxa, który będzie napędzany dosyć tanimi głośnikami samochodowymi, a dokładnie BLOW VR160.
Pytanie moje brzmi, w jaki sposób dopasować do nich obudowę i długośc rury bass reflex lub wielkość membrany biernej? Generalnie zdecydowana większość 165mm głosników nie ma podanych parametrów. Czy zdecydowałbym się na głośniki firmy blow czy hertz problem będzie ten sam i nie wiadomo jak liczyć obudowę.
Proszę o waszą pomoc :)
Miłego dnia!

Ostatnia edycja:
Nie przesadzaj z tym brakiem parametrów T/S.
Fakt, że do chińszczyzny, tej taniej, raczej nic nie znajdziesz, lecz do znanych marek niemal do 90% są dostępne parametry T/S.

Dzięki za odp. Dobra odejdę od chińczyka i w miejsce BLOW wrzucę TONSILA ze względu na podane parametry. Szkoda, że cena sporo wyższa :|
Tylko teraz mam zagwozdkę i zastanawiam się nad dwoma głośnikami.
Zacznę od początku i elementów składowych.
Zestaw będzie zasilany akumulatorem Li-Ion 24V, dalej do amplifiera na układzie TPA3116 tj. 2x 50W + 1x 100W.
Pod wyjścia 50W chciałbym wrzucić TONSILA GDN 20/60/3 4 Ohm lub GDN 17/50/2 4 ohm połączonego zwrotnicą gotową z ali YLY-2088 z głośnikiem wysokotonowym STX T.10.150.4.MS. Komory tonsili będą osobne i zakończone membraną bierną.
Pod wyjście 100W chcę wrzucić połączone równolegle dwie sztuki STX W.18.140.4.MCX w osobnych komorach bass-reflex.

Cel: dużo basu i czysta niemęcząca góra

Pytanie mam do Was następujące:
- co o tym zestawie myślicie?
- który z tonsili wybrać?
- czy ktoś mógłby policzyć objętość komór dla tonsili i długość BR dla niskotonowego STX'a?

Zapraszam do dyskusji.
Miłego wieczoru! :)

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za konkrety!
Zacznę od dołu czyli subwoofer. W google znalazłem wpis Pawel S. o tym głośniku na portalu SCA(kropka)pl, aby najlepiej dla niego zrobić skrzynię oscylującą w pojemnościach:
23 litry b-r 35Hz
nisko schodzi o dobry kop
25 litrow strojenie 31Hz - uniwersalny do niskiego (naprawde niskiego!) grania sub

Natomiast Dawid-SS zaproponował:
25L@35Hz - tunel, wystarczający to rura PVC 75mm srednicy o długości 37,5cm, w przypadku gdy rura w środku ma mniej jak 75, np 73 skracamy tunel do 35,5cm Czyli oscyluj wokół tej granicy długości.
Ja obecnie mam 70mm 30cm i nic nie swiszczy.

Czy potwierdzacie te informacje? Niestety dokumenty .pdf oraz zdjęcia z projektów wygasły :( Czy ten tunel po odpowiednim docięciu byłby odpowiedni: https://stx.pl/tunel-bass-reflex-75x110.html ?
Kolejna sprawa czy ten mój "amplifierek" zasili takiego kolosa 200W... Po zapoznaniu się z forami i konstrukcjami skrzynek pewnie lepiej byłoby zrobić dwa subwoofery na tym głośniku i podłączyć do pod mój wzmacniacz Yamaha A-720 :)) ale na chwilę obecną konstruuję przenośny głośnik.

Akumulator będzie miał dokładnie paramtery: 25.2V, 8Ah lub 10Ah, ok 10A prąd rozładowania dokładnie ten: https://pl.aliexpress.com/item/32880412028.html . Choć przy takim zapotrzebowaniu na prąd zastanawiam się nad użyciem zasilacza 8-10A, ale wówczas maleje cecha mobilności.

Co do zwrotnic pewnie muszę zwrócić uwagę na dopasowanie charakterystyki głośników z projektów do charakterystyki moich głośników? Czy to jest bez większego znaczenia?

Liczę na waszą pomoc. Miłego dnia!

Ostatnia edycja:
Czy dobry tunel b-r?
A jak się Tobie wydaje, jakie cyferki i co opisujące widzisz?
Czy 75mm jest tymi samymi milimetrami co w cytatach powyżej?

Ten port nie nadaje się.
Ma mieć wewnątrz 75mm, długość min. 370mm

Ten z twojego linka ma za mała pole przekroju.

A odnośnie STX 2x2 ohm, to jest spoko. Kiedyś pracował w aucie w netto 24 litry strojone na 36Hz.
Jego praca w b-r, a np. 18 netto clozet, to jak Wooow, a Eeee tam.

Czy dobry tunel b-r?
A jak się Tobie wydaje, jakie cyferki i co opisujące widzisz?
Czy 75mm jest tymi samymi milimetrami co w cytatach powyżej?
Rozumiem Twoje poirytowanie, mam takie samo w dziedzinie mechaniki, ale schowaj sobie je do kieszeni ładnie mówiąc...
Ten port nie nadaje się.
Ma mieć wewnątrz 75mm, długość min. 370mm

Ten z twojego linka ma za mała pole przekroju.
[B napisał:
Pawel S.[/B]]
(...)wyzsze strojenie
wiecej rurek juz nie ma u nas na rynku :(
Wyższe strojenie to rozumiem wyższa dolna częstotliwość? Mi zależy na jak najniższej dolnej częstotliwości.
Ale są jeszcze rury kanalizacyjne, a u mnie akurat jest ich pod dostatkiem i można powiedzieć za darmo, bo to pozostałości po docięciach :) Mam jedną Fi75

A odnośnie STX 2x2 ohm, to jest spoko. Kiedyś pracował w aucie w netto 24 litry strojone na 36Hz.
Jego praca w b-r, a np. 18 netto clozet, to jak Wooow, a Eeee tam.

Spoko w jakim znaczeniu? Pracował w aucie podłączony pod radio czy wzmacniacz? Czepiasz się mnie czy widzę literki, a sam piszesz ogólniki..

Pozostaje jeszcze pytanie co do zwrotnicy:
Co do zwrotnic pewnie muszę zwrócić uwagę na dopasowanie charakterystyki głośników z projektów do charakterystyki moich głośników? Czy to jest bez większego znaczenia?

Dzięki za udział w dyskusji i proszę o dalszą pomoc :)

Jak korzystasz z projektu to schemat zwrotnicy, użyte głośniki, objętość i strojenie obudowy musisz zachować.

Jak korzystasz z projektu to schemat zwrotnicy, użyte głośniki, objętość i strojenie obudowy musisz zachować.

Szkoda, że głośniki z projektów są 8ohm. Zdecydowanie ogranicza to moc, a ja jej za dużo nie mam. Poszukam jakichś monitorów na 4ohm lub w ostateczności użyję gotowej zwrotnicy z możliwością regulacji...

Znalazłem na SCAkropkapl jedną z propozycji przenośnego głośnika, ale na bazie wzmacniacza 2x100W
Na tym forum jest od razu zaproponowana przez grzeczny_52 zwrotnica.
Pytanie tylko czy zaproponowany przeze mnie układ 2x50W pociągnie te głośniki? A dodatkowo jeszcze subwoofer...
Czy lepiej zrezygnować z subwoofera i przesiąść się na układ 2x80W lub 2x100W?
Mam mętlik w głowie, ponieważ nie mogę znaleźć danych tonsila GDN 17/50/2 4ohm ani żadnego projektu na tym głośniku. Jego parametry są bardzo dobre, ale nie chcę się wpakować na minę za 250zł...

Pomóżcie proszę!

Dziękuję
Wprowadzam dane tonsila do winisd, ale brakuje mi kilku parametrów: Xmax, Xlim, Vd i z zakładki o wymiarach głośnika: Thick, VCd i Dvol.
Pomógłby ktoś odczytać te dane z karty technicznej?
Czy od razy mógłby ktoś skontrolować wprowadzone przeze mnie dane do programu?

https://ibb.co/qp803mS

https://ibb.co/tQgFWqY

Miłego wieczoru! :)

Edit.
Program obliczył mi dla GDN 17/50/2 4ohm obudowę o objętości 12,7l przy 48,9Hz oraz BR 8,2cmx46cm lub 6,8cmx30,8cm. Co myślicie o tych parametrach?

Załączniki

• tonsil dim.JPG
    tonsil dim.JPG
    692 bajtów · Wyświetleń: 0
  • tonsil.JPG
    tonsil.JPG
    692 bajtów · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Przy takich parametrach obudowy jakiegoś specjalnie niskiego zejścia nie będzie.
F3 51.5Hz.

Natomiast w 19 litrach netto i Fs 47Hz będziesz miał F3 44,3Hz.

Można dopasować tunel:
https://blackdotaudio.eu/port-bass-...-dl-220mm--czarny-polipropylen,154,10272.html
Jest ciut za długi, ale sprawdzisz czy warto go skracać.

Może być również i ten, jednak pompa przy RMS głośnika może pracować na granicy hałasu:
https://blackdotaudio.eu/port-bass-...-dl-185mm--czarny-polipropylen,154,10269.html

Wymaga przycięcia, albo poszukaj innej, bardziej pasującego portu - symulacja.
Jednak wewnętrznego wymiaru nie zmniejszaj.

grzeczny_52 bardzo Ci dziękuję za pomoc! Projektuję w takim razie skrzynię 19l i BR HP 900018A
Gdybyś znalazł chwilę i napisał pokrótce jak osiągnąłeś w programie finalny wynik objętości skrzyni i BR, to bardzo byłbym wdzięczny. Interesuje mnie ten temat i chciałbym się nauczyć na przyszłość. Wpisuje w WinISD te parametry i nie wiem jak osiągnąć automatycznie pojemność skrzyni 19l...

Prosiłbym was jeszcze o potwierdzenie czy ten tonsil GDN 17/50/2 4ohm + STX T.10.150.4.MS pod kanał 50W do boomboxa będzie dobry wybór?

Kolejny element to zwrotnica...

Dziękuję jeszcze raz wam za pomoc! :)
Miłego dnia!

Ostatnia edycja:
Ogarnąłem :) znalazłem twój grzeczny_52 wpis na innym forum i parametry zmienia się przesuwając na rysunku obudowy. Sukces!

Wrzucam wstępny szkic całego pudełka. Bardzo proszę m.in Pawel S., Adzik94, raven1985 oraz wszystkich, którzy czytają ten wątek o ocenę.
Dwie sekcje STX + Tonsil mają po 20l netto, ponieważ chodzą objętości głośników, br oraz ewentualnego wzmocnienia ścianek góra-dół i prawo-lewo.
Wymiary: 23 x 29 x 30cm. Bass-reflex o wymiarach 220 x 68mm
Na dole sekcja subwoofera o pojemności ok 25l, do tego dojdą wzmocnienia, br
Wymiary 46 x 25 x 22cm. Bass-reflex o wymiarach 370 x 75mm, otwór umiejscowiony lekko na górze sekcji, a rura wewnątrz będzie zawijana w dół i do przodu

Do tego należy dodać grubość MDF. U mnie prawdopodobnie będzie to 18-19mm. Z tyłu za subwooferem będzie miejsce na zasilanie.

https://ibb.co/s9tT89T

[url=https://diyaudio.pl/i/16869/9553ca704ece4fe19b41547b2fd1b282_1651086418.jpg][/URL]

Pytania:
- jaka może być minimalna odległość między otworami na głośniki? W moim przypadku w sytuacji gdy dwa głośniki będą dotykały się obudowami otwory będą w odległości minimum 18mm, czy to wystarczy?
- wlot br powinien być oddalony od ścianki przynajmniej o jedną średnicę br?
- czy takie umiejscowienie głośników jest poprawne?
- co zmienilibyście w projekcie?

Teraz widzę, że przydałoby się zwiększyć wysokość sekcji subwoofera kosztem głębokości, aby zrobić więcej miejsca na całą elektronikę z tyłu...
Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Niestety głośnik STX W.20.300.2x2.MC jest niedostępny, a po zapytaniu o dostępność STX nie odpowiada :|
Szukam innego głośnika... W STX jedyny głośnik niskotonowy 4ohm to W.20.80.4.MC. Jak z jakością tego głośnika? STX zaleca obudowę zamkniętą 25l, potwierdzacie te informacje?
Proszę o pomoc, bo mój projekt podupadł :(

Powrót