• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Boschmann ALX-102SP - BR furkocze ?

Reakcji
0
Witam pany. Zakupiłem głośniczek taki jak w tytule celem zrobienia subwoofera do samochodu ojca. Przeszukałem internety i dotarłem do informacji, iż kiedyś w czasopiśmie auto hi-fi & tunning był test tegoż głośniczka i polecana była buda 40l BR(75x100) taką też budę popełniłem. Ale jest pewien problem. Po podłączeniu do wzmacniacza domowego mianowicie ITT HiFi 8041 już poniżej 50% volume powietrze w br zaczyna furkotać. Może być to wina wzmacniacza czy raczej wątpliwe ? :o

Za duży przepływ powietrza w BR, czyli za mały przekrój. Trzeba dać większy i wydłużyć żeby zachować strojenie, dobrze jak wlot i wylot są wyokrąglone.

Zgadza się. Tylko dlaczego w tym czasopiśmie, po testach ta buda była polecana ? Jak przeliczyć br tj srednica/długość ?

Chodzi ci o skrzynię ? 40l 22mm mdf. Br taki chujowaty właśnie bez zaokrągleń. Odpowiedni profil by coś zmienił ?

d5bff36d1d0ac5ccf3b897e1074b8098_1475542583.jpg

Ostatnia edycja:
Ciężko mi się wypowiedzieć bo odkąd mam TIW'y w domu żaden sub mi nie gra w samochodzie, laby się kurzą, Twój jbl coś tam mruczy w bagażniku. Jeśli chodzi o te "buszmeny" to robią dużo ciśnienia i grają bardzo nisko, ciężko w nich o dobry kick, może w innej budzie. Brat nie ma przodu więc też ciężko to ocenić bo nic się nie zgrywa. Jedno powiem młodzi zachwyceni :D Choć brat zaczyna powoli zauważać że to nie to i umie docenić moje 3 drogi, a to już jakiś postęp, liczę że po AS trochę zmądrzeje :)

Zgadza się ten buszmen pompuje niemiłosiernie. Spróbuje z zaokrąglonymi krańcami na rurkach 75mm jak nie zda to egzaminu to będę się radził tu jeszcze.
Edit: Jak przeliczyć br żeby zachować strojenie ?

Ostatnia edycja:
odpal winisd
wybierz dowolny glosnik (nie patrz tylko na wykresy!)
wpisz swoje dane (pojemnosc, strojenie dobierz tak, zeby dawal zalecana rurke)
zmieniaj wymiary rurki nie zmieniajac strojenia ani pojemnosci

Przeliczyłem na 110mm średnicy(rura kanalizacyjna), wyszło 265 długości. Czyli optymalnie bo zmieści się bez problemu na głębokość suba o ile na froncie znajdzie się miejsce. Mały uskok na grubość rury wewnątrz br będzie miał jakiś strasznie zły skutek ? Bo jednolitej rury z kołnierzami na obu końcach raczej nie da rady założyć.

rura pcv ma 100-104mm. licz w srodku!

kup tunel HD-12 i na to naloz PCV
pasuje idealnie i dziala poprawnie ;)

Powrót