• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Brakujące parametry głośnika (Przypadkowe głośniki)

Reakcji
0
Witam
Chciał bym się dowiedzieć jak zbadać pewne parametry głośnika a mianowicie:
- moc głośnika w wattach (Pe)?
- jaka ma efektywność - (db) ?
- Powierzchnie membrany (Sd) [to akurat już wiem jak obliczyć]
- wychylenie membrany (XMax) ?
Są to parametry niezbędne do zbadania głośnika przez program SWS

A w skrócie mówiąc, jak sprawdzić jakie parametry ma przypadkowy głośnik gdy jego danych nie można znaleźć nawet w internecie

Mam kilka takich głośników w domu i nie chcę ich wyrzucać np.
Dwa CanTony 10calowe (oprócz tego ze maja 25cm to nic więcej o nich nie wiem )
Mam zamiar także zregenerować
30cm Tonsila
20cm-trowe Tonsile
itd itp

Tylko nie żartujcie sobie tak: zęby sprawdzić ile ma mocy głośnik podłącz go pod generator i i zwiększając moc sprawdź przy jakiej się spali .... Bo już takie odp słyszałem :)

Wystarczy, że podasz Sd i (w przypadku pomiaru added mass) podasz masę obciążenia.
Reszta parametrów nie jest konieczna do pomiaru parametrów TS.

A tak z ciekawości to jest jakiś sposób żeby zmierzyć te parametry które podałem ?(który kol wiek z nich )

ir0nhide napisał:
- moc głośnika w wattach (Pe)?
To raczej trudno będzie stwierdzić,musiał byś pomierzyć cewkę głośnika....(rozmiarowo)
ir0nhide napisał:
- jaka ma efektywność - (db) ?
Niestety SW niema takiej możliwości,ale jak będziesz sprytny,to wcześniej zmierzysz głośnik o znanej Ci skuteczności,a na podstawie tego pomiaru uwzględnisz reszte....
ir0nhide napisał:
- wychylenie membrany (XMax) ?
To też akurat trudne,musiał byś widzieć kiedy cewka wychodzi z nadbiegunnika....

Te parametry nam do życia nie są potrzebne,ważniejsze są TSy,na podstawie których obliczysz odpowiednią obudowe.TSy pomierzysz w SW.

Xmax policzysz znając wysokość cewki i odejmując od niej wysokość górnego nabiegunnika.

ir0nhide, Po co ?Jakie dane ?? Bo jeżeli chodzi Ci o charakterystykę i Fs to dokonasz tego za pomocą:
-Charakterystyka-za pomocą systemu pomiarowego i SW
-Fs-za pomocą JIGa i SW,Fs odczytasz z pomiaru impendancji...

W czasie pomiaru T-S jest tez obliczana efektywnosc i sprawnosc glosnika. Nie wiem jak bo nie wiele ma to wspolnego z prawda, ale takie parametry sa wyliczane i jako porownanie mozna je uwzgledniac.

Mocy domowymi sposobami nie da sie zmierzyc, mozna ja tylko oszacowac po srednicy cewki choc to czasem bywa zludne. Alpiardy maja ogromne cewki a male moce w dodatku zawyzane :)

ir0nhide napisał:
Tylko nie żartujcie sobie tak: zęby sprawdzić ile ma mocy głośnik podłącz go pod generator i i zwiększając moc sprawdź przy jakiej się spali .... Bo już takie odp słyszałem :)

To nie sa zarty, wlasnie tak producenci mierza moc glosnika. Tylko na specjalnym sygnale (szum) i przez 100godzin!

Powrót