• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Brum z wentylatorów w AVT2736 czyli mostek na TDA 7294

Reakcji
0
Witam. Oto taki problem jak w temacie. Występuje brum we wzmacniaczu mostkowym na TDA 7294. Doszedłem że ten brum (terkotanie w rytm wentylatora) raczej jest z wentylatorów, bo gdy palcem dotknę wentylatora i on trochę zwolni to ten brum znika. Co może być przyczyną ??

adam1717 napisał:
Co może być przyczyną ??
Przyczyną niewątpliwie są zakłucenia modulowane ze szczotek silniczka w wentylatorku,a że jest on wspólnie zasilany ze wzmacniaczem,zakłucenia przedostają się do toru audio.Albo oddzielne zasilanie wentylatorka albo jakiś osobny filtr rozwiąże sprawę.

A załatwiło by sprawę wstawienie kondensatorka np. 100nF w pomiędzy + a - zasilania wentylatorków?

adam1717 napisał:
A załatwiło by sprawę wstawienie kondensatorka np. 100nF w pomiędzy + a - zasilania wentylatorków?
Sprawdź, może pomoże.
Skąd jest wzięta masa wentylatorów, czy obok nie są ułożone przewody sygnałowe?

Sorki za zawracanie gitary, było mi najpierw sprawdzić tą koncepcje a potem pisać na forum.
Pomogło 100nF na każdym wentylatorku i dodatkowo wstawiłem po 100uF/25V by wentylatorki nie hałasowały tylko równiej pracowały.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc. Może komuś się to przyda.

SoundStarStudio napisał:
Przyczyną niewątpliwie są zakłucenia modulowane ze szczotek silniczka w wentylatorku

Od dawien dawna nie robi sie juz wentylatorow na silnikach szczotkowych!

Klopoty o ktorych piszesz to pierwsza sprawa masa wentylatorow i najlepiej podlaczyc ja bezposrednio do masy zasilaczy i druga sprawa to to ze wentylatory dosc znacznie sieja magnetycznie. Sprobuj odsunac wentylator od ukladu i jak brum ucichnie to masz magnetyczny problem i to powazny. Oczywiscie 100nF czy nawet dziesiatki uF na zasilaniu wentylatora sa wymagane, choc to powinno byc juz w ukladzie. Jesli sieja same kable z wentylatora to chociaz skrec je ze soba.
Mozna jeszcze kompensowac te zaklocenia na sygnale audio ale to juz wyzsza szkola jazdy.

Powrót