• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

BSW 104 II kilka pytań

Reakcji
0
1. Gdzie moge kupić ten głośnik?
2. Czy 100 watowy wzmacniacz wystarczy do napędzania głośnika?
3. Czy warto kupić używany głośnik?

Ad.1 prosiłbym o linki do sklepów online, wpisując w google znalazlem tylko jeden sklep
Ad.2 mam już gotową skrzynke ok 30l i wzmacniacz 100W, dobrze byłoby gdybym nie musiał zmieniać wzmacniacza ze wzgledu na koszty i na to, że wzmacniacz jest juz wbudowany w skrzynke, ale jeśli będzie trzeba to z czasem wymienie go na mocniejszy
Ad3. mam możliwość kupna tego głośnika za 150zł (używany) ale nie wiem czy warto?!

z góry dzieki za odpowiedzi! jak skończe prace nad subwooferem to z pewnością zamieszcze go w dziale "własne konstrukcje"

Nie wiem czy warto go kupować, przemaglowałem go dość dobrze i głośnik jest dużo gorszy od 12" z tej samej serii. Twoja propozycja budy jest trochę za duża, trzeba zmniejszyć kilka litrów, do okolo 26, ale nie dużo mniej, głośnik jak widać po TS jest czuły na strojenie. Z tego co pamiętam w końcu doszedłem do 26@38-40 i grał chyba najlepiej. Tak czy siak super kopa ani super zejścia się z niego nie uzyska, więc ze wzmacniaczem nie ma co szaleć, niby grał trochę lepiej na 300W janku niż na 150W n-mosfecie, ale chyba nie warto dopłacać, myślę że coś pokroju symasyma byłoby optymalne. BTW w miarę dobrze trzyma parametry.

Powrót