• Witamy w najwi臋kszym polskim serwisie internetowym po艣wi臋conym w ca艂o艣ci zagadnieniom samodzielnej budowy nag艂o艣nienia.
    Dzi臋ki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nag艂o艣nienia od podszewki oraz b臋dziesz m贸g艂 dyskutowa膰 o DIY audio do woli.

Artyku艂y z dawnego portalu zosta艂y przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa kolumn czterodroznych tonsil stx

Post贸w
6
Reakcji
0
Witam wszystkich serdecznie 馃榿jako nowy forumowicz prosz臋 o wyrozumia艂o艣膰. Planuj臋 budow臋 swoich pierwszych kolumn, do tej pory zajmowa艂em si臋 tylko amatorsko regeneracja gotowych kolumn i g艂o艣nik贸w. Obudowy i ich wymiary. Wysoko艣膰 100 cm szer 40 cm g艂 35 cm, pojemno艣膰 obudowy netto wysz艂a 106.5 l. Materia艂 to laminowana p艂yta mdf o grubo艣ci 2 cm. Zastosowane g艂o艣niki to od g贸ry : gdn 25/60, gdwt 9/70,gdm 12/60, i stx 30/80. Stx b臋dzie pracowa艂 na osobnym wej艣ciu z terminala a reszta osobno na zwrotnicy. Ca艂o艣膰 b臋dzie wgluszona we艂na akustyczna, i na tylnej 艣cianie planuje 2 tunele bass reflex. pytanie 1: czy dobrym pomys艂em by艂by podzia艂 艣ciankami wewn膮trz kolumny na 3 komory, na g艂o艣niki basowe osobno i 艣rednio i wysokotonowy osobno? Pytanie 2 : czy parametry kolumny tzn obj臋to艣膰 przy dobranych g艂o艣nikach b臋d膮 dobre? Za ka偶d膮 sugestie i podpowied藕 z g贸ry dzi臋kuj臋 馃榿

Witamy i sprowadzamy na ziemie. Dlaczego na poczatek przygody z budowaniem kolumn wybierasz tak skomplikowany projekt na beznadziejnych glosnikach? Chcesz sam cos zbudowac, to polecamy sie i dajemy wiele solidnie opracowanych projektow, ktore mozesz wykonac.

Chce zbudowa膰 co艣 z czego co mam, a takie glosniki akurat mam na stanie, kwestia tylko obudowy a dla czego ten projekt jest a偶 tak skomplikowany?

Skoro nie jest skomplikowany, to skad tyle pytan? Kolego, na tym forum co jakis czas pojawiaja sie podobne pytania. Przychodza tutaj osoby, ktore chca skleic do kupy cos, co bedzie przypominalo kolumny. Problem w tym, ze nie maja do tego kompletnie zadnej wiedzy, a to co maja, to jakas zbieranina starych glosnikow. Rada jest taka. Sprzedaj to co masz i nie zawracaj sobie tym glowy. Stracisz czas, pieniadze i niczego sensownego sie nie nauczysz. Zacznij od budowania mniej skomplikowanych projektow.

Wiec to nie bedzie zwrotnica dostosowana do tego, co rozrysowales. Bedziesz potrzebowal pomiarow gotowych kolumn, a nastepnie zaprojektowania zwrotnicy od zera. Poradzisz sobie?

Hmm my艣la艂em troche w inny spos贸b, po oddzieleniu 艣cianka na wysoko艣ci ok 40 cm g艂o艣nika stx uzyska艂 bym u g贸ry obj臋to艣膰 kolumny midlton 80.

Twoje pomysly biora sie z braku wiedzy teortycznej i praktycznej. Kazdy w zasadzie przez to przechodzi. Takie rozbudowane projekty na poczatek, to dosc czesta sprawa w kregu osob poczatkujacych. Po prostu nie zdajesz sobie sprawy z potencjalnych problemow w takich zestawach.

Czyli bardziej chcialbys zrobic "mildton 80" + pasywny subwoofer w jednej obudowie?

to juz lepiej odtworz w oryginale mildtony i je sprzedaj jak najszybciej ;)

zeby nie bylo ze krytykujemy i odradzamy zabawy

popelnilem takie kolumny bo "mialem glosniki i szkoda ich wyrzucic"
roznica polega na tym ze mam wiedze, sprzet pomiarowy, doswiadczenie i porownanie...

mimo ze mialem darmowe glosniki to te kolumny kosztowaly mnie jakies 250zl bo musialem kupic plyty na obudowy i elementy na dosc skomplikowane zwrotnice
na koncu sie okazalo ze mam wielkie krowy, ktore graja jak duzo mniejsze kolumny 2 drozne na wspolczesnych glosnikach! :o
bas wcale nie schodzil nizej (bylo go nieco wiecej, ale nie byl wcale niski) niz z glosnika 18cm!

tak wiec lepiej zrob klony mildtonow, sprzedaj i kup wspolczesne dobre glosniki ;)

Rodzi sie pytanie jakie to s膮 wsp贸艂czesne dobre g艂o艣niki waszym zdaniem? 馃榿 Dok艂adnie tak jak napisa艂e艣, nie zale偶y mi na czym艣 bardzo du偶ym, tylko dobrze graj膮cym.

Wsp贸艂czesne s膮 ta艅sze i dro偶sze wi臋c okre艣艂 bud偶et a b臋dzie mo偶na co艣 doradzi膰.

Rodzi sie pytanie jakie to s膮 wsp贸艂czesne dobre g艂o艣niki waszym zdaniem?
nie chodzi o najdrozsze glosniki
nawet to
https://diyaudio.pl/showthread.php/...CX-T-10-200-8-PCX-(lub-PC)-projekt-by-Pawel-S
w zupelnosci wystarczy
a jak chcesz 3 drogi to zobacz tez projekt kolumn na tej samej serii

mimo niskiej ceny (pewnie najwet tansze niz te same tonsile co masz obecnie) gra to duuuzo lepiej. niestety to 20-40 lat przepasci technologocznej!
i to slychac nawet na tanich glosnikach

Powr贸t
G贸ra