• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa kolumn - dwudrożne czy trójdrozne?

Reakcji
0
Witam, od jakiegos czasu interesuje mnie DIY i chciałbym spróbowac sam sobie wykonac takie kolumienki. Troszke czasu już poświęciłem na przegladanie tego forum i troszke już chyba "lizłem" wiedzy na ten temat ( przynajmniej tak mi sie wydaje:). Mam taką prosbe żeby mi ktos doradził jaki zestaw jest lepiej zbudowac dwudrożny czy trójdrożny i na jakich głośnikach?

Jeśli chodzi o konkrety to na ten cel zamierzam przeznaczyć tak do 500zł, moze coś więcej. Jeżeli chodzi o wzmacniacz to dopiero zamierzam jakis zakupić, na razie chce sie skupić na wykonaniu kolumn a w miedzyczasie postaram sie kupić jakiś:)

Słucham różnej muzyki głównie techno, trance, dance, popu, ale zdarza sie i posłuchac rocka i jakiejs spokojniejszej muzyki. Tak więc chciałbym, żeby w tych głosniczkach nie brakowało mi tego basu, dobrze sie go słuchało i góra też ładnie i przyjemnie chodziła:)

Pokój mam 16m2, ale chciałbym żeby tez sobie radziły w jakimś wiekszym pomieszczeniu np. w salonie na jakiejs domowej imprezce?:)

Z tego co przegladałem na forum to zastanawiałem sie nad takimi projektami, jakie macie zdanie na ten temat i czy warto? co polecacie?

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16089
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16314

Byłbym wdzięczny za wasze porady, bo na pewno wiekszość z was sie na tym lepiej zna i mysle że mnie dobrze nakieruje na właściwe rozwiązanie:)

andrzejl07, spokojnie na tych 2 drogach da sie zrobic domowki i basu nie brakuje (pod warunkiem ze nie masz zbyt duzych wymagan)
ale jak jednak czesciej chcesz poszalec lub masz wieksze wymagania lub wieksze pomieszczenie to juz lepiej dolozyc kasy i robic 3 drogi

no ale te 3 drogi to min 600zl i drogi wzmacnaicz :???:

oki, gdybym sie zdecydował na te dwudrozne to jakie głosniczki by najlepiej tam pasowały? GDWK 10/200/8 pj + GDN 17/140/8 scx czy coś lepszego radzicie?

to zalezy ile masz na to kasy i jaka okazja sie trafi
jak nie chcesz eksperymentowac to kup te STXy
jak jestes odwazny to mozna zaryzykowac cos innego. np SDS164 + dx25 http://www.akustyk.com.pl/projekty/S16.html (kup tylko glosniki, dostaniesz projekt i zwrotnice zrobisz sam)
lub ewentualnie dayton DA175 + wysokotonowy seas

reszta to polowanie na okazje

andrzejl07 napisał:
chciałbym 2-drożne na tych STXach postawić:) tylko nie wiem jakie wybrać
jak ma byc szybko to GDN 18 AKX + GDWK 10-250-8 AKX
jak chcesz cos innego to AWXy - tylko zwrotnicy brak

jak malo kasy to SCXy (gdn 14 lub 17)

a co myślisz o GDN-22-140-8-SCX? jaka by musiała być pojemność kolumn w przypadku GDN 18 AKX + GDWK 10-250-8 AKX...i jaki b-r do tego?

Powrót